От х:

Днес в x:

КЗП кани на среща телекомите за роуминга

Трите телекома са поканени на среща в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Основната цел на предстоящите разговори е да се съгласуват новите правила на роуминга в рамките на Евросъюза и излязлата наскоро информация, че SMS-ите в България на кирилица и латиница имат различна стойност, съобщиха от КЗП.

Председателят на комисията Димитър Маргаритов заяви, че се водят разговори с телекомите и колегите им от Комисията за регулиране на съобщенията.

По думите му има технически причини, свързани с криптирането на информацията, есемесите да са по-скъпи на кирилица. 

"Но при всички положения нашето становище е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука", посочи Маргаритов по TV+. 

Той обясни казуса така: "Когато пишете SMS на латиница, Вие имате възможност с него да изпратите 160 символа, а на кирилица - 70. Оттам идва това т.нар. поскъпване, защото еднаква информация в единия случай ще Ви струва един SMS, а в другия - два или три."

Във връзка с предстоящото отпадане на роуминга се изчаква произнасяне на европейския Регулатор, като един от най-важните моменти е как ще стои въпросът с услугите без лимит.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини