От х:

Днес в x:

МВР е получило милиони от дарения през миналата година

МВР, което всяка година има бюджет от по над 1 млрд. лв. - най-голямото перо в държавния бюджет, продължава да разчита на бедни и финансово закъсали общини да му даряват гориво, смазочни материали, компютри и друга техника. Това става ясно от годишния отчет на даренията, публикуван на сайта на ведомството. През миналата година полицията е получила подаръци за над 2,5 млн. лв.

Част от подаръците идват и от международни организации или други държави. Вътрешното министерство на Германия например е подарило 12 джипа за близо 500 хил. лв. на граничната полиция. Колите са от марката "Грейт Уол", която се произвежда у нас. Друго дарение за граничната полиция за над 142 хил. лв. идва от Департамента на САЩ. МВР е отчело и подарените от британското посолство джипове. Те бяха договорени при посещението на бившия премиер Дейвид Камерън у нас. Този подарък е на стойност над 807 хил. лв. 

В масовия случай обаче полицията получава подаръци от малки общини. Единичната им стойност е далеч по-малка от тази на даренията по международна линия, но пък за сметка на това са доста по-редовни. Полицията във Видин например е дарявана с гориво и пари от общините от най-бедния регион на ЕС - Ружинци, Ново село, Грамада и Чупрене. Максималният размер на дареното е 700 лв., но тези кметства са се отчитали регулярно два пъти в месеца, пише в. "Сега".

Областната дирекция във Враца е получавала подаръци от общините Борован, Бяла Слатина и Козлодуй. Плащани са предимно ремонтите на полицейските коли. Сумите са от порядъка на 400 - 1100 лв. В Силистренско също са се отчели със съответните суми, като тук те са малко по-високи и в някои случаи надвишават 2000 лв. Купувани са основно гориво и компютри, а в един случай община Силистра е платила и 476.50 лв. за щурмови палки. Другите щедри кметства са Тутракан, Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа и Ситово.

Пари и гориво е получавала и полицията в София-област. През септември миналата година община Своге е платила и над 5 хил. лв. за домакинско оборудване и телевизор. Пловдивската община Раковски пък е платила тестовете за наркотици на тамошното районно управление. Цената им е 600 лв. Долна Митрополия е ремонтирала сградата на РПУ-то си срещу над 23 хил. лв. По традиция по-големи дарения са правили по-богатите морски общини. Доста пари са дадени на бургаската полиция. През юли миналата година кметството в Несебър е дало близо 5 хил. лв. за гориво.

Отчетът на даренията за пореден път поставя въпроса за това как МВР харчи огромния си бюджет. Всяка година ведомството казва, че 90% от него отиват за заплати и същевременно вечно не достигат средства за елементарни неща като гориво, консумативи или ремонт на сгради. В края на мандата си кабинетът "Борисов-2" реши да отпусне 7 млн. лв. допълнително, с част от които трябваше да се купи повече гориво за патрулките. Решението бе представено като специализирана акция срещу битовата престъпност, въпреки че по същество е осигуряване на що-годе нормални условия за работа. 

Нито един министър досега не събра куража да прекрати трайно порочната практика. След скандал в първия мандат на ГЕРБ, по време на който стана ясно, че министерството е приемало дарове от хора, които разследва, Цветан Цветанов забрани подаръците от частни лица. След това, заобикаляйки собствената си забрана, МВР масово се самодаряваше за милиони чрез фирмата си "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Впоследствие дружеството бе пратено в транспортното министерство, а след това върнато обратно. Сега отново присъства в списъка, но далеч по-скромно - само с едно дарение от малко над 33 хил. лв. За кратко практиката бе преустановена от Цветлин Йовчев, но след това подаръците отново бяха разрешени. Миналата година Румяна Бъчварова заяви, че даренията са допълнителна възможност МВР да си върши добре работата.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини