От х:

Днес в x:

Лунните образци приличат на скалите край първия ядрен взрив

Американски и френски учени откриха сходство между първия взрив на атомна бомба и образуването на Луната. Изследването е публикувано в Science Advances, накратко за него съобщава Калифорнийският университет в Сан Диего.

При сблъсъка на Земята с голямо небесно тяло, в резултат на което се е образувала Луната, леките атоми са били изхвърлени в космоса, а тежките са останали на новопоявилия се спътник, заключават учените. 

Те са анализитали последиците от изпитанията на първата атомна бомба, взривена през юли 1945 года на полигона Аламогордо в Ню, САЩ. При взрива налягането е достигнало 2000 атмосфери, температурата - 1300 градуса Целзий. Такива стойности те биха имали при сблъсъка, образувал спътника на планетата ни. 

Изследване на образувалите се след ядрения зврив скали показва, че при отдалечаване от епицентъра, съдържанието на изотопи на цинка се увеличава, а на тежки метали намалява.

В образците лунна почва, които доставиха азлични мисии Apollo, има много повече тежки изотопи, отколкото леки, в сравнение със земните скали.

Новото изследване потвърждава популярната хипотеза, че Луната се е образувала при сблъсък на Земята с друго масивно небесно тяло. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини