От х:

Днес в x:

Откриха аномалията, която може да доведе до смяна на магнитните полюси на Земята

Магнитното поле на Земята възниква от въртеливото движение на желязото в течното външно ядро ​​на нашата планета. Множество измервания и сателитни данни документират магнитното поле в последно време, и по тях учените създават толкова точни модели, колкото ако имаха компас непосредствено над ​​течното желязо в ядрото на Земята.

Тези анализи разкриват изумителнен факт: Има зона на обратна полярност под южната част на Африка на границата на ядрото с мантията, където течното желязо от външното ядро ​​среща малко по-твърда част от вътрешността на Земята. В тази област полярността е противоположна на глобалното магнитното поле. Ако можехме да използваме компас дълбоко под южната част на Африка, в тази аномална зона той щеше да показва север там, където всъщност е юг. Това е Южноатлантическата аномалия. Магнитното поле в тази област е толкова слабо, че според учените спътниците над нея на практика не са защитени от космическата радиация.

В компютърните симулации необичайни петна, подобни на това под южната част на Африка се появяват непосредствено преди геомагнитно обръщане.

Полюсите са се сменяли често в историята на планетата, но все пак последното обръщане е в далечното минало - преди 780 000 години. Бързото разпадане на сегашното магнитното поле и модела на този процес естествено повдига въпроса за това, което се случва през последните 160 години.

Моделът, който създават геофизиците от Рочестерския университет Джон Тардуно и Винсънт Хар, включва наблюдения на Африканския разлом, който е физически близо до аномалията. Те публикуват изследването си с модела, свързващ двете явления. Те смятат, че африканската мантия променя потока на желязото в ядрото отдолу, което от своя страна променя магнитното поле на ръба на сеизмичната зона, и води до обърнатото поле в аномалната зона.

На база този модел учените спекулират, че тези обърнати зони ще растат бързо и след това ще изчезнат по-бавно. Възможно е една от тях да нарасне достатъчно, за да доминира магнитното поле на Южното полукълбо, и полюсите да се обърнат.

Учените не могат да кажат дали в близките хиляда години това ще доведе до смяна на местата на магнитните полюси или просто през следващите няколко столетия магнитното поле ще продължи да отслабва в тази аномална зона.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Sc
    sci fi
    0 0
    00:46, 10 фев 2017
    Откриха? Тази аномалия е известна от 15 години.
    • Ха
      хаха
      0 0
      07:09, 10 фев 2017
      Откритието е моделът, който показва, че тя може да доведе до промяна на магнитните полюси, след като са мерили през всичките тези години :)
Последни новини