От х:

Днес в x:

Дело за реституция е продължило 23 г. 5 месеца и 20 дни

Наказателни, граждански и административни дела се разглеждат извън всякакви разумни срокове. Това отчита Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) след извършена проверка на 139 заявления на хора, оплакали се от бавно правосъдие в периода 1 октомври - 31 декември 2016 г. От въпросните 139 случая 92 са се оказали основателни - 31 по наказателни и 61 по граждански, търговски и административни дела.

В хода на проверката съдебните инспектори са се натъкнали на драстични примери. Дело за реституция е продължило 23 г. 5 месеца и 20 дни. Допуснати съществени забавяния, причинени от действията на съдилищата, отчитат инспекторите. Най-сериозни те са в първоинстанционното производство, продължило 13 г. и 3 месеца. Делото е отлагано общо 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти поради нередовното призоваване на един от ответниците. Постановеното решение е отменено на втора инстанция и делото е върнато за ново разглеждане. Два пъти второинстанционните решения са били отменяни от ВКС и делото пак е връщано за ново разглеждане, пише в. "Сега".

Най-обикновено наказателно дело за кражба в София е продължило 19 г. 6 месеца и 13 дни. Инспекторите са сезирани от подсъдим по делото. Забавянето се дължи главно на МВР и прокуратурата. Те са разследвали 14 г. 2 месеца и 16 дни. По делото е имало шестима наблюдаващи прокурори, които са постановили 9 пъти връщане на делото на разследващите органи. След това делото е върнато от съда на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения, допуснати в досъдебната фаза. На разследващите органи и на прокуратурата са били нужни 5 г. и 11 месеца да изпълнят указанията на съда и да изготвят обвинителния акт. Делото е минало през столичната следствена служба, градската прокуратура и районния съд в София.

14 г. 4 месеца и 5 дни е продължило дело за кражба на кола. Досъдебното производство е продължило 5 г. 3 месеца и 8 дни, въпреки че са били налице всички предпоставки да приключи в много кратък срок - делото не е с висока фактическа и правна сложност, извършителят е бил известен още от момента на образуване на производството, свидетелите в по-голямата си част са служители на МВР, което улеснява установяването и призоваването им, заключенията по назначените експертизи са изготвени в определените срокове, отчита инспектората. Досъдебното производство 5 пъти е връщано за допълнително разследване и за изпълнение на вече дадени, но пренебрегнати задължителни указания. По-късно втората инстанция е приела, че първоначалното гледане на делото е проведено от незаконен състав, и го връща за разглеждане от друг състав. Това удължава общата продължителност на производството с близо 4 г. Пред новия съдебен състав делото е продължило 4 г. 9 месеца и 16 дни. През март 2015 г. е започнало отначало заради смяна на съдебен заседател.

Дело за грабеж е продължило 15 г. 2 месеца и 26 дни. Досъдебното производство трае 4 г. 11 месеца и 13 дни. Делото е връщано за допълнително разследване 14 пъти, като единствено в началото са били дадени подробни указания какво следва да се извърши, а всяко следващо връщане е, за "да се изпълнят предходните указания". На първа инстанция - вече в съда, делото е продължило 3 г. 3 месеца и 8 дни. Насрочени са 13 заседания, от които реално са проведени 4. Постановената присъда е отменена на втора инстанция поради съществено процесуално нарушение и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав. В решението на втората инстанция изрично е посочено, че действията на първоинстанционния съд са причина за неколкогодишното абсолютно необосновано забавяне на наказателното производство.

Установено е и трудово дело за незаконно уволнение, продължило 5 години 8 месеца и 7 дни. Тези случаи обикновено се движат по правилата на т.нар. бързо производство и трябва да приключват за дни, най-много седмици.

Според инспектората основните причини за бавното правосъдие са пропуски в досъдебното производство и на съдии при подготовката на делата в закрито заседание, както и нарушаване на процесуалните срокове за образуване и движение на делата. Освен това е констатирано неспазване на законовите срокове за постановяване на съдебните актове, недобра организация на доказателствената дейност в процеса, неритмично насрочване на открити съдебни заседания - през големи периоди от време, непознаване на материалния и процесуалния закон, което води до отмяна на съдебните актове. 

По информация на Министерството на правосъдието през въпросния тримесечен период на проверка са сключени 72 споразумения по подадени 65 заявления. Общата изплатена сума за обезщетение е 117 660 лв.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини