От х:

Днес в x:

Хасковско прасе натръшка старозагорци с трихинелоза

Трима души се разболяха от трихинелоза в Стара Загора след като ядоха от прасе, отгледано в домашни условия и купено от хасковско. Обработката на прасето също е извършена на полеви терен, без да е направено изследване на месото за трихинелоза.

Съобщението разпространи егионалната здравна инспекция в съседната на Хасково област.

Заболяването е хванато вчера. При два от случите заболелите са от едно семейство. Клиничната картина са показали мъже на по 24 и 47 години. Болен се е оказал след като е ял от пържолите и още един мъж, на 37 години, който е познат на семейството.

За периода 25 януари и 3 февруари от РЗИ са издирени и изследвани общо 34 лица на възраст между 24 до 48 години от Старозагорска и Хасковска области, за които е имало данни, че са консумирали от месото и месните продукти от прасето. 80% от тях са имали оплаквания за висока температура, болки по мускулите и ставите, зачервяване на очите, оток около очите и по лицето, характерни за заболяването. На всички лица е проведена консултация от паразитолог или инфекционист и е назначено специфично лечение. При тях обаче в крайна сметка не е установена трихинелоза.

Взетите проби от прасето са доказан причинител на трихинелната инфекция.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ке
    Кенанския лъв
    5 -4
    18:37, 8 фев 2017
    От Митко Щилянов ли е купено ?На кръговото за Кърджали. Там продава такива съмнителни прасета без документи с неизвестен произход.
    • Ми
      Митко
      4 0
      13:12, 10 фев 2017
      А пък аз знам адреса на кенанския лъв и ще ида на ракия у тях. И партизанското име на Тодор Живков знам. Без съмнение и с известен произход.
Последни новини