От х:

Днес в x:

Супербактериите се разнасят от мухи

Гените, които са свързани с устойчивостта на антибиотици, са се появили в животновъдни ферми и са били разпространени от мухите. Това установиха британски учени, които идентифицирах гените в ДНК на супербактериите (микроорганизми, инфекциите от които не се повлияват от нито един от познатите антибиотици), съобщи New Scientist.

Карбапенемите и колистинът са "последен шанс" при борбата с микроорганизми, които не се повлияват от друго лечение.

Но през 2015 год. в Китай са описани случаи на ресистентност към колистин.

Сега учени от Университета на Кардиф публикуват своите резултати от първото системно изследване на резистентността на антибиотици в Китай. Гените на резистентността в бактериите са се появили в китайските ферми, където антибиотиците се добавят в храната на селскостопанските животни. Една трета от бактериите E.coli, взети оттам, са били устойчиви към карбапенеми, а една четвърт — към колистин. Голям процент резистентни бактерии били открити и в кучешките фекалии и мухите в птицефермите. 

Учените смятат, че мухите най-вероятно пренасят микроорганизмите от фермите в градовете, като по тази начин разпространяват гените на резистентност към антибиотици. В полза на този извод говори фактът, че ДНК на E.coli, звети от селскостопански райони и от кланници, е много сходна с ДНК-то на микроорганизмите, показали устойчивост на антибиотици в болницата

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини