От х:

Днес в x:

Стотици къщи са разрушени от земетресенията в Западна Турция

Около 300 са разрушените къщи в 12 селища в Турция, а десетки хора нощуват на открито или в палатки. Това е равносметката от двете силни земетресения вчера, предаде БНР.

Първоначалните съобщения сочеха, че няма съществени щети от трусовете в района на Чанаккале (Дарданелите) в Западна Турция.

Първият трус бе от степен 5,3 по Рихтер, след няколко часа последва втори със същия магнитуд. Според турската сеизмологична служба епицентърът е бил на дълбочина около 10 км в Eгейско море.

Били са ранени петима души, на които е оказана медицинска помощ, според данни на околийското управление в Чанаккале.

Много са разрушените постройки в селищата Айваджък, Йукаръкьой, заслони и обори за животните. За щастие няма затрупани хора.

В района бяха изпратени екипи на службата за бедствия и кризисни ситуации. Походни кухни осигуряват топла храна за стотици хора.

От турския Червен полумесец раздават палатки, одеяла и завивки на нуждаещите се, а също и други предмети от първа необходимост.

Председателят на организацията Керем Кънък заяви пред журналисти, че в района на най-пострадалото село Юкаръкьой е построен палатков лагер. Изпратени са и контейнерни жилища.

От службата за бедствия предупреждават населението по никакъв начин да не остава в жилищата, които са пострадали от земетресенията. Според експертите продължават вторични трусове и сеизмичната обстановка остава нестабилна.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини