От х:

Днес в x:

И при Тръмп САЩ искат да изтласкват Русия от газовия пазар

Идването на Доналд Тръмп на власт не промени традиционната политика на САЩ да изтласкват Русия от европейския газов пазар, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Американският посланик в Гърция Джефри Пайът заяви, че Съединените щати се обявяват против проекти като "Северен поток-2", засилващи зависимостта на Европа от Русия. Новият държавен секретар Рекс Тилърсън обещава да подсигури на Европа американски горива.

Според експерти е логично, че САЩ се стремят да заемат ниша на външния газов пазар. "За да оцелее, американският добивен сектор трябва на всяка цена да си уреди пласмент в ЕС. Американските износители ще склонят да продават втечнен природен газ в ЕС и Азия дори под себестойността, за да свият вътрешния пазар, с което да вдигнат там цените на енергийните ресурси", обяснява финансовият аналитик Алексей Антонов. В близките пет години присъствието на фирми от САЩ в ЕС ще се засилва и политиката на Тръмп ще съдейства за това, смята наблюдателят.

"Украинският въпрос" може би ще е първи сериозен тест за новите отношения между Русия и САЩ, прогнозира "Ведомости".

Украйна ще стане карта в ръцете на противниците на Тръмп, смята политологът Олга Оликър от Вашингтон. "САЩ и Русия не могат да решат кризата в Украйна, но Русия и Украйна могат. Много неща ще зависят от това какво става в Украйна - въпреки уверенията на руската пропаганда, САЩ не дърпат за конците (украинския президент Петро) Порошенко, той сам ръководи правителството си", казва тя.

Освен това, ако надеждите за подобряване на отношенията с Русия не се оправдаят, Украйна може да стане инструмент в противопоставянето между Белия дом и конгресмените, които ще настояват Съединените щати да увеличат финансовата и военната си помощ за Киев, допълва Оликър.

Украйна не представлява интерес за Тръмп като бизнес проект и му е необходима само в контекста на отношенията с Русия, смята киевският експерт Вадим Карасьов.

"Русия трябва да помогне или поне да бъде неутрална във възпирането на Китай, Иран и някакви аморални играчи. Ако войната (между украинските власти и проруските сепаратисти) в Донбас продължи, Тръмп няма да има поле за маневри - американските медии, лобита и Конгресът ще бушуват как Русия е агресор и иска да унищожи Украйна. Тогава Тръмп няма да се реши на сделка с Русия, въпреки че иска да вижда в нея партньор за преговори, а не страна в една война", предупреждава анализаторът.

Ще се наложи Русия да представи на САЩ допълнителни гаранции за уреждане на конфликта в Източна Украйна; ако пък Москва ги наруши, за Тръмп това ще е първото голямо геополитическо поражение, убеден е Карасьов.

Още тази година предстои да бъде сменен шефът на руската дипломатическа мисия във Вашингтон, пише "Комерсант". По данни на вестника основен кандидат на Москва за посланик в САЩ е заместник-външният министър Анатолий Антонов, доскоро работил в министерството на отбраната.

Междувременно според "Комерсант" Доналд Тръмп засега не е избрал нов американски посланик в Русия. Сред възможните кандидати всекидневникът посочва Томас Греъм, съветник по руските въпроси на бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши, както и конгресмена Дейна Рорабакър, известен с доброжелателно отношение към Русия. Във връзка с кандидатурите за посланик в Москва впрочем предстоят много трудни изслушвания в Сената, отбелязва "Комерсант".

/БТА/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини