От х:

Днес в x:

Водата поскъпва първо в София, после и в другите градове

На открито заседание КЕВР ще обсъди предложението водата в столицата да поскъпне с 18%. Предстои обаче поскъпване на водата навсякъде в страната.

Ако бъде прието предложението кубик вода в София ще струва 2,16 лева, вместо 1,82, както е в момента, отбеляза "Фокус".

Това ще доведе до увеличение на месечните сметки с между 3 и 5 лева на 4-членно семейство, заяви по БНР Димитър Кочков, член на КЕВР.  

Първоначално от "Софийска вода" поискаха увеличението да е с 32% или 2,41 лева за 1 куб. м през 2017 г., но в последствие тяхното предложение бе разгледано от Регулатора и редуцирано почти на половина. 

В доклада си КЕВР предвижда поскъпването на водата да продължи поетапно, като през 2021 година достигне увеличение с 47% от сегашната цена. 

За "Фокус" Димитър Кочков на свой ред обясни, че промените са част от водната реформа и са заложени още с приемането през изминалата година на двете наредби за качеството и цената на ВиК услугите.

Той увери, че целта е в дългосрочен план да бъдат намалени огромните загуби на вода и да бъде подобрено качеството на услугата, както и цялостното подобряване на състоянието на сектора. Ако предложението бъде прието, новата цена ще влезе в сила от март. 

След като бъде приет петгодишният бизнес плана на "Софийска вода", ще бъдат разгледани и плановете на всички останали ВиК дружества, като се предвижда да последва поскъпване на водата навсякъде в страната.

В някои градове поскъпването ще е значително, каза Кочков по БНР.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини