От х:

Днес в x:

1262 нови случая с рак за година в региона, над 1000 са починалите

1262 души са новорегистрирани с онкологични заболявания само за една година в областта. През 2015 г. от коварната болест са починали 1059 души. Данните са от шефката на Онкологичния диспансер в Хасково д-р Петя Костадинова, съобщи психологът към РЗИ Красимира Богданова на нарочна пресконференция по повод предстоящия Световен ден за борба с рака – 4 февруари.

Онкозаболяванията са една от основните причини за смъртност не само в България, но и в целия свят, посочи Красимира Богданова. Данните за 2016 все не са изготвени, тъй като още се обработват.

При мъжете злокачествените заболявания най-често са рак на белия дроб, тумор на пикочния мехур, простата, дебело черво и стомах. При жените на първо място е рак на гърдата, при които има 133 нови случая през 2015-та, следван от рак на дебело черво, шийка на матката, тяло на матката, яйчниците.

От новорегистрираните през годината 1262 души 670 са мъже, а останалите 592 са жени.

Общият брой на пациентите през 2015-та, подложени на лечение, е 8389 човека. Около 30% от смъртните случаи се дължат на петте водещи поведенчески и хранителни рискове – затлъстяване, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене и употреба на алкохол.

На пресконференцията присъстваха и д-р Любомир Василев, който е онколог мамолог. Той наблегна на профилактика и скрининг за заболяването. „Целта е ракът да да се хване в ранен стадий в предклинична фаза, за да се лекува адекватно“, каза специалистът. Д-р Василев заяви, че годишно преглежда около 5-6000 пациенти годишно за рак на млечната жлеза, които се следят. Той сподели, че голяма част от жените, над 50% , сами си откриват заболяването. В тази връзка е изключително важно поне веднъж месечно жените да си проверяват гърдите. За жени с менструация е добре това да се извършва ден-два или три след цикъла. Опипвайки ги, жената може сама да забележи разлики в големината, ако има бучки или изтича секрет. Ако жените правят компетентно самоизследването е доста голям шансът сами да открият рак на гърдата, посочи още д-р Василев.

Гинекологът д-р Георги Кабаков, който също присъства на брифинга в РЗИ, пък заяви, че за разлика от някои онкологични заболявания, при гинекологичните няма самоизследване и е необходимо пациентите поне веднъж годишно да ходят на преглед. Той също настоя за профилактика и повишаване на здравната култура у хората.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    А
    А
    8 -1
    13:18, 3 фев 2017
    цигойните кога ще ги "хванат" и накарат да платят?
  • 2
    От
    от опит
    13 -2
    14:16, 3 фев 2017
    Д-р Любомир Василев каквито прегледи прави на конвейер, просто се чудя как извади тая толкова загрижена физиономия на снимката. Не те оставя да обясниш, да кажеш и дума и си дудне едно и също до края на прегледа- така ще се опипваш , иначе ще гледаш и т.н. Май всяка средно интелигентна жена знае в какво се състои предпрофилактиката в домашни условия, за да бъде заемано времето и нуждата да попита от неговите тиради по време на прегледа, който е в някакви минути и ако през това време и не звъни телефонът му. Крайно недоволна съм от отношението.
  • 3
    Он
    онко
    14 -2
    14:52, 3 фев 2017
    Д-р Василев не само прави прегледите на конвейр, а и операциите. Първо прави "биопсия" за която вземат от касата пари като за частично отстранена гърда и след една седмица - като излезе резултата от биопсията ( много интересно - злокачествените иследвания се бавят по една седмица, а на доброкачествените резултата излиза на другия ден), започва и тормоза, че трябва до 3-4 дни да ти отстранят гърдата ( за цяла отстранена гърда получават двойно повече) защото било много спешно. Операциите се правят насляпо без сцинтиграфия на лимфни възли, без туморен маркер даже.
    Сами си правете изводите дали да се оперирате тук.
  • 4
    Jh
    JHB
    4 -3
    15:09, 3 фев 2017
    Чернобил и мълчанието на комунистите. Само това ще кажа.
  • 5
    Ми
    минувач
    9 -1
    16:46, 3 фев 2017
    Това е така както го описва "онко" и д-р Василев подлежи на съдебна отговорност.Когато се оперира тумор на гърдата се прави гифрир и след това се решава дали трябва да се махне гърдата .Това ми обясниха лекали от НОЦ след като и съпругата ми пострада от този "специалист"За това са виновни и личните лекари които масово насочват жените за профилактични прегледи.
  • 6
    Df
    DFDF
    9 -1
    16:54, 3 фев 2017
    Здраве опазването в бг е на нивото на република конго така че докато си здрав и корав радвай се, попаднеш ли в ръцете на тия от снимката си жив умрял
  • 7
    Ни
    Нина
    6 0
    22:36, 3 фев 2017
    На мен ми каза че имам тумор и трябва да се оперира После
    в София се оказа че няма
  • 8
    No
    nostradamus
    1 0
    15:05, 24 авг 2017
    7 милиона закопаха в бункера на Болярово ,а имало 1000 измрели човеци.Това означава че никоя техника не може да лекува, напротив такова лечение те убива законно в болнична среда.Хората се делят на 2 типа:
    едните искат да издъхнат в леглото си в къщи,а другите да умрат в болница ,защото не могат да се гледат с близките си от омраза .
Последни новини