От х:

Днес в x:

Путин избра Унгария за първата си визита в чужбина за 2017-а

Руският печат обсъжда започващото днес посещение на президента Владимир Путин в Будапеща, предаде БТА.

Двамата с унгарския премиер Виктор Орбан се срещат вече за седми път, отбелязва "Росийская газета".

Това е първата за тази година визита на руския лидер в чужбина, посочва "РБК". Путин и Орбан разговарят редовно - унгарският държавник три пъти е идвал в Русия от 2013 г. насам, а през 2015 г. Путин пътува до Будапеща, напомня вестникът.

След преговори в различен състав страните се предвижда да подпишат два документа - план за консултации между външните министерства за 2017 г. и комплексна програма за междурегионално сътрудничество до 2022 г., информира "Росийская газета". 

Според помощник на Путин основна тема на визитата ще бъде развитието на икономическите връзки. За жалост обаче от три години насам стокообменът намаля двойно, включително заради антируските санкции и нестабилната глобална конюнктура. Отрицателна динамика бележат и инвестициите. Това буди загриженост и в Будапеща, и в Москва. Съответно днес ще бъдат набелязани конкретни мерки, добавя московският официоз.

При все че Унгария гласува за антируските санкции през 2014 г., тя никога не ги е одобрявала. Тя все още смята Москва за ключов икономически партньор и публично негодува заради късогледството на колегите си от ЕС. 

Търговските ограничения вече ощетиха с 6,5 милиарда долара унгарската икономика, затова местните чиновници и бизнесмени не стоят със скръстени ръце, а се опитват да инвестират в съвместни проекти в Русия, пише "Московский комсомолец".

Унгария едва ли не единствена от страните в ЕС смята Русия за съюзник. Премиерът Орбан настойчиво приканва за отмяна на взаимните санкции, критикува НАТО заради истерията по повод митичната "руска заплаха" и публично се радва на победата на Доналд Тръмп. 

Днес руският президент със сигурност не би открил друг такъв събеседник сред действащите лидери на Европа, изтъква изданието.

"Комерсант" информира, че във връзка с посещението Будапеща е въвела "невиждани мерки за сигурност - половината град е затворен, засилена е охраната на много пътища и рампи, водещи към правителствени сгради".

За безопасното пребиваване на руския лидер и цялата делегация ще отговаря Антитерористичният център на Унгария. Според новинарския сайт Index.hu предишната визита на Путин през 2015 г. е струвала на унгарския бюджет към 600 хил. евро - повече, отколкото например посещението на германската канцлерка Ангела Меркел.

"РБК" цитира будапещенския политолог Петер Креко, според когото Орбан и външният министър Сиярто "често споменават за вредите от санкциите, за да покажат лоялност към Кремъл". По думите му за Москва и Будапеща е изгодно да демонстрират добри отношения - Унгария иска да проличи, че има приятели сред свръхдържавите, а Русия създава картина, сочеща разединение в ЕС. 

Бизнес всекидневникът описва перспективите на руско-унгарското икономическо сътрудничество. Сиярто припомнил в тази връзка, че през последните години двете държави работят въпреки санкциите по няколко инвестиционни проекта - от изграждането на месокомбинат в Подмосковието до участието на корпорацията "Росатом" в разширяването на унгарската АЕЦ "Пакш".

Бъдещите пети и шести блок от централата се предвижда да бъдат оборудвани с реактори, произведени по руска технология. Русия ще отпусне за строежа заем от около 10 милиарда евро. Работата би трябвало да започне през 2018 г., но нещата се бавят заради разследванията, започнати миналата година от ЕС. Европейските власти подозират, че унгарските власти са направили нарушения в сферата на държавните покупки и държавното подпомагане. Първото разследване бе прекратено, второто продължава. 

Помощникът на Путин Юрий Ушаков нарече вчера действията на Европейската комисия "заяждания", пречещи за осъществяването на проекта. 

По думите му по време на визитата може да бъде решен и "висящият" проблем с дълга на фалиралата унгарска авиокомпания "Малев" към руската "Внешекономбанк", достигащ според Москва 126,5 милиона евро. 

Страните ще обсъдят и възможността Унгария да участва в два руски енергийни проекта - "Турски поток" и "Северен поток". Според Ушаков се обсъжда строеж на разклонение от "Северен поток" към Унгария, уточнява "РБК".

Коментари в сайта

Последни новини