От х:

Днес в x:

Ирена Соколова развя пернишкото знаме редом до националния флаг на Антарктида

За всички беше гордост да развеем знамето на ГЕРБ и знамето на Перник на нашата база в Антарктида редом до националния ни флаг и флаговете на останалите държави участващи в научните проучвания на остров Ливингстън и да си пожелаем успех на изборите. Това сподели председателят на Жени ГЕРБ и народен представител в 43-то НС Ирена Соколова, която в качеството си на психолог и психотерапвт, участва в 25-ата юбилейна експедиция до Антарктика. Соколова е част от екипа на проф. Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и има задачата и възможността да проведе поредица от наблюдения, изследвания и тестове с антарктиците там.

За 25-ти пореден и юбилеен път учени от различни научни направления разработват изследователските си проекти на Антарктида. В месеците от декември до февруари, когато е антарктическото лято, българската база на ледения континент се превръща в средище на международни срещи и международни научни разработки. Изследването на личността на отделните хора и възможностите за общуване и оцеляване на малка група в екстремни условия ще осигури точните профили за пренасянето на цивилизацията в необитаеми територии и при междупланетни полети.

Само двайсет и девет са страните, включително и България, постоянни членове на Антарктическия договор с право на глас при вземане на решения за управлението на Антарктида и те имат бази с възможност за пребиваване и извършване на научноизследователска дейност. На българската и тази година имаше учени от други страни в т.ч. Монголия, Португалия и Турция, които без съвместни проекти с България не биха могли да имат достъп до уникалната ледена природа, флора, фауна, вода, почва, ледници, скали…

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини