От х:

Днес в x:

Презентация за Банго Васил представиха учениците от ПГ „Евредика“

Ученици от клубовете по проекта „Етносите в нашия регион“, „Кулинарни традиции“ и „Фотографска палитра“  в Професионална гимназия „Евредика“ представиха презентация на тема:  „ Ритуализиране на празника БАНГО ВАСИЛ“.

На презентацията бе представен празника Банго Васил (Ромска нова година) като бяха описани характерните за този празник митове, легенди, традиции и обичаи. Учениците от клубовете бяха подготвили табло с обредни ястия за празника и сурвачки.

Всички ученици и гости на тържеството усетиха и станаха част от празника, като вкусиха различните обредни ястия от празничната трапеза. Бяха поканени близки и  родители на  учениците.

 Мероприятието е по проект № 33.15-029/11.08.2016 година „Различни, но заедно“ финансиран от  ЦОИДУЕМ и е един от трите празника, които ще бъдат представени.

Проектът е свързан с прилагане на ефективни форми на интеркултурното образование и за съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства.Проектните дейности са свързани със събиране, изучаване, представяне, популяризиране и съхраняване на културното наследство- празници, обичаи, фолклорни и кулинарни традиции, характерни за Кърджали и региона.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини