От х:

Днес в x:

Съветниците отхвърлиха проекта за бюджет на Община Смолян

    Бюджетът на Община Смолян беше сред най-важните точки на днешното заседание на общинския съвет. Той обаче не беше приет.

     Още в самото начало от групата на КРОС направиха предложение  проектобюджетът да се оттегли от разглеждане на днешното заседание, да бъде сериозно преработен и едва след това да бъде отново предложен за гласуване. Към това предложение се присъединиха и съветниците от БСП, но с гласовете на останалите бюджетът се внесе за разглеждане и подложен за гласуване, но в крайна сметка отхвърлен. Така финансовата рамка на Община Смолян за тази година не получи одобрение и беше върната.

    Според кмета Николай Мелемов проектът за бюджет е същия, като този от 2016г. Разчетите обаче не се харесаха на множеството съветници и те ги отхвърлиха с два гласа против на Кирил Хаджихристев от КРОС и на Филип Топов от ГЕРБ.  Десет от общинарите гласуваха „въздържал се“ , а останалите гласове „за“ не бяха достатъчни за одобряване на бюджета, с който местната власт да работи през 2017г.

    Сред мотивите за отказа на председателя на групата на КРОС Хаджихристев са, че община Смолян не е изпълнила препоръките на Министерство на финансите за оздравителния финансов план на Общината. Според него съветниците не са запознати с указанията, изпратени на 9 януари от Министерство на финансите, в които се дават допълнителни насоки за изготвяне на бюджета. В последвалото писмо -становище от 20 януари от министъра на финансите пък са отбелязани и констатираните пропуски в проектобюджета.

    Според градоначалника Мелемов обаче проектобюджетът не е обвързан с плана за финансово оздравяване. Зам.-кметът по финансите на Община Смолян Венера Аръчкова допълни, че писмото на финансовото ведомство има съгласувателен характер, не одобрява, а дава допълнителни указания за показателите, които са били нарушени. Според отговора на финансовия министър обаче два от показателите вече са изпълнени. Другите два, на които общината не отговаря са показател „поети ангажименти“ и показател „бюджетно салдо“, който всъщност е на ръба. Въпреки това Община Смолян трябва да остане под наблюдение от МФ до септември 2017г.

    Сред мотивите на Филип Топов да гласува „против“ бюджета на Смолян са, че трябва да се изпълнят указанията на министерството, тъй като в проекта има незаконосъобразност. Той обясни, още че неговият отрицателен вот не е разцепление в групата на ГЕРБ, а личното му мнение като общински съветник и той остава в групата, но като редови член, а не като председател на групата.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини