От х:

Днес в x:

От Скопие: Шокиращо от Плевнелиев

Македонският външен министър Никола Попоски отговори на думите на Росен Плевнелиев, че Македония трябва да влезе в ЕС, но да се откаже от македонизма.

Македония трябва да влезе в ЕС, но без македонизма, заяви президентът в едно от последните си интервюта в петък по БНТ. 

На въпроса защо като държавен глава не е ходил нито веднъж на посещение в Скопие той обясни, че когато е поел длъжността, е заварил непрестанни провокации и хулене по македонските медии и пред много международни институции. 

„Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не при македонизма. Това е идеология, която създава напрежение за бъдещите поколения. Манипулираната и заметена история, в която България е враг и фашист, не работи за това да има мир. Зададох на президента на Македония въпроса „Защо моя край – Пиринският, е на вашата триумфална арка в Скопие?“. 
Казаха ми, че е водена война за свободата на Македония. Война, за която аз не съм чувал. Или ще бъде водена такава?“, попита Плевнелиев. 

Днес македонската агенция МИА, цитирана от БТА, посочва, че думите му са били възприети в Скопие като "шокиращи и като нещо, което биха казали само крайни националисти".

"Македония остава благодарна на България! Преди близо 25 години първото признаване на независима и суверенна Република Македония дойде от София.
Президентът Желю Желев имаше демократическа визия, уважаваше волята на македонския народ за независимост и ни оказа огромна подкрепа в един много труден за нас момент. Той беше велик човек, който заслужава цялото ни уважение", написа македонският външен министър в социалните медии.

По думите на Попоски обаче "би било добре, ако г-н Плевнелиев, който заемаше същия пост като Желев, имаше неговата визия и същото уважение към волята на народа в една съседна страна".

Според ръководителя на дипломацията на Македония изисква сила и мъдрост да се изпрати послание за мир, да се протегне приятелска ръка и да се подкрепи целта "всички да бъдем част от европейското семейство час по-скоро".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини