От х:

Днес в x:

Френските социалисти провеждат първични избори

Във Франция днес се провежда първият тур на първичните избори на социалистите за кандидат за предстоящите през пролетта президентски избори в страната.

Вотът е сериозно изпитание за управляващата социалистическа партия, белязана от вътрешни разделения и от непопулярността на президента Франсоа Оланд, който се отказа да се бори за втори мандат, съобщава БНР. 

Седем са претендентите в надпреварата за кандидат-президент от френските социалисти. След кратката, но интензивна кампания днешният първи тур на първичните избори е белязан от много неизвестни, както за участието на гласоподавателите, така и за крайния резултат. 

Надеждите са за поне два милиона леви избиратели. Ако първите проучвания даваха преднина за бившия премиер Манюел Валс, в хода на кампанията той загуби позиции, а след трите телевизионни дебата набра скорост Беноа Амон, представител на най-лявото крило на социалистите. Шансове има и за бившия министър на икономиката Арно Монтбур. 

Първите двама класирани ще отидат на балотаж следващата седмица. Излъченият победител ще има почти непосилната задача да се наложи в предизборната кампания между други двама леви кандидати за президент: радикалния Жан-Люк Меланшон и либералния Еманюел Макрон. 

Президентът Франсоа Оланд не е във Франция в деня на вота на социалистите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини