От х:

Днес в x:

Хасковлийка купи портокали, намазани с отровни химикали

Изображение 1 от 4

    Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково проверява сигнали за опасни портокали, третирани с химикали. Единият от сигналите е подаден днес от Деляна Камбурова. Вчера хасковлийката си купила опаковка с портокали от хипермаркет в областния град. Вкъщи жената забелязала, че на опаковката пише, че са обработени с химикалите имазилил и ортофенилфенол. Така в ранния следобед днес подала сигнал в Агенцията по безопасност на храните. „Щом в големите вериги магазини няма никакъв контрол, представете си какво се внася през границите ни“, възмущава се Деляна.

    „Преди две седмици имахме подобен сигнал в Димитровград. Там колегите ходиха на проверка, но не съм запознат с доклада им, тъй като съм в отпуска“, каза д-р Георги Илиев от Областната агенция по безопасност на храните. Той допълни, че повече яснота около проверката в Бригадирския град ще има в понеделник. Илиев допълни, че в зависимост от резултатите може да се стигне до унищожаване на плодове, та дори и санкции за търговците.

    Мандарини и портокали, обработени с имазалил, бяха открити в голяма верига магазини в Бургас. Все още обаче не са излязли лабораторните анализи, за да се види какви са дозите.

    Според експерти двата препарата могат да се използват в ограничени количества за обработка на плодове за повече здравина и добър външен вид. В големи количества имазилил е много отровен, дразни кожата, причинява сълзене на очите, създава проблеми на нервната система, затова трябва да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част. Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.

    Haskovo.net ще следи случая и дали концентрацията на тези химикали превишава допустимите норми.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Ня
      Някой
      17 -2
      16:49, 20 яну 2017
      знае ли къде се намира тази "Обрастна дирекция по безопасност на храните" ?
      • Де
        Деляна
        31 -4
        17:19, 20 яну 2017
        Ако преди две седмици са имали сигнал,означава,че нищо не са проверили,защото моите портокали са от вчера.И ние се надяваме,че държавата ни пази!Бог да ни пази!Интересно как минаха митница тези тирове,като контролът уж бил страшен!?
    • 2
      66
      66666
      9 -16
      17:35, 20 яну 2017
      Помислете малко тези препарати имат карантинен сро... Виж коментара
      • Де
        Деляна
        44 -2
        17:51, 20 яну 2017
        Аз подадох сигнала,като нямам никаква връзка с плодово-зеленчуковия бизнес.Имам академична връзка с фитофармацията.Гарантирам,че не се умира,поне не бързо,но последствията са,че ставате клиент на хуманната фармация и на репродуктивните клиники.Ако всички така принузяваме критериите си,няма да стигнем далече.А и можех просто да спра да купувам за семейството си,вместо да изгубя деня си,да го правя обществено достояние,така че децата ви да имат шанс да станат родители.
    • 3
      Ек
      еко-био глупаци
      9 -25
      17:49, 20 яну 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • 1_
        1_1484928347
        24 -2
        18:05, 20 яну 2017
        Фунгицидът прониква в плода,още повече,че отгоре е запечатан с восък.Тези плодове пътуват за страни,където хората разсъждават именно като вас.В крайна сметка никой не ви е обидил или ощетил,можете да ядете каквото искате.Не разбрах защо някои хора се почувстваха лично засегнати,затова че някой на добра воля е искал да ги предпази?Но то затова и държавата толкова се грижи,защото познава мисленето ни.Защо,когато някой е загрижен,непремено зад това трябва да се крие конспирация?Но имайте предвид,че този химикал е забранен в България-само това би трябвало да е достатъчно основание да търсим отговор на въпроса как е влезнал по магазините!
    • 4
      **
      ***
      10 -4
      19:00, 20 яну 2017
      Тези поне имат етикет - напълно в изискванията и съвсем коректно. А тези, които се в насипно състяние - от къде за знаем/знаете с какво са обработени. Да спрем да купуваме плодове?!
    • 5
      Ха
      Хасковлия
      8 0
      19:17, 20 яну 2017
      Във всички статии, които изчетох по темата пише за карантинен срок. Никъде, обаче не се споменава колко е. Ще каже ли някой запознат, колко е карантинния срок или е някаква страшна тайна?
    • 6
      Ил
      Илиян Недев
      0 -3
      20:02, 20 яну 2017
      Най-новият рап е портокаловият рап ! Рап - Рап - Рап
    • 7
      Ня
      Някой
      14 -2
      21:43, 20 яну 2017
      Здравейте,Диана.Поздравявам Ви за това,че за сметка на свободното си време сте се опитали да защитите правото си на потребител и по този начин да помогнете на другите.Оставете негативните реакции на някои,няма ненаказано добро.Но аз попитах къде е тази дирекция по безопасност на храните,защото понякога съм искал да занеса некачествена храна,но не съм знаел къде.Къде занесохте портокалите?
      Поздрави.
    • 8
      Ни
      Никой
      4 0
      21:58, 20 яну 2017
      Адресът на ОБДХ-Хасково е: бул. "Освобождение" 57
    • 9
      До
      До идиота с многото 6-ци
      7 -3
      22:05, 20 яну 2017
      И ти и оня еко-меко дето сте писали-вие сте черно на бяло доказателство,че това от което не ви пука,вече ви е подействало.За олигофренията имам в предвид.Като приказката за умрелия-не усещаш,ама другите да.Същото е когато си тъп!
      • Ек
        еко-био глупаци
        2 -1
        11:18, 21 яну 2017
        Да, понеже съм олигофрен, като пия Кола или Лимонада, после НЕ изяждам бутилката. А на вас като ви пука за това какво има в кората, подайте сигнал в БАБХ, че в състава на пластмасовите бутилки за безалкохолни има БИФЕНОЛ, който е изключително вреден, и временно може да спрете да ги ядете след като си изпиете колата (явно това правите и с корите от портокали, лимони, манго, и т.н.)
    • 10
      66
      66666
      2 -6
      22:59, 20 яну 2017
      Речника който използвате сам по себе си ви класифи... Виж коментара
    • 11
      66
      66666
      3 -4
      23:01, 20 яну 2017
      Речника който използвате сам по себе си ви класифицира .иначе казано идиот е на майка ви синът
    Последни новини