От х:

Днес в x:

Със 72 повече бебета родени през миналата година, вижте какво си пожела шефът на Родилното отделение д-р Стефан Тодоров на празника

    Шефът на родилното отделение в Смолян Д-р Стефан Тодоров си пожела: "Искам здраве и 4D видеозон !"

    Той си спомня как преди 33 години, когато е започнал работа в Смолянската болница  е имало по 2000 раждания на година. Затова приема като положителен фактът, че ражданията са все пак повече през 2016 г.  Жените започват да раждат и второ, а някои и трето дете.

    Със 72 повече бебета са се родили в Смолян през 2016 в сравнение с предходната, като на бял свят са дошли и шест двойки близнаци. Това каза на днешния празник на родилната помощ шефът на родилно отделение в Смолянската болница д-р Стефан Тодоров. Общо 578 новородени са дошли на бял свят в МБАЛ „Братан Шукеров“, като продължава тенденцията момичетата да са повече от момчетата. Въпреки това Смолянска област е на опашката по раждаемост в страната и тази година.

    Друг показателно за качеството на работата на екипа в Родилно отделение е, че в Смолян идват да родят жени от големи градове. Около 50 бъдещи майки от София и Пловдив са избрали да дарят живот на второто си дете в смолянската болница, обобщи д-р Тодоров и с гордост добави, че това се дължи на професионализма на колегите му, всички с втора специалност и на добрите условия в родилното отделение.

    Според него няма ръст на недоносените бебета и преждевременните раждания са в рамките на 10-те процента в национален мащаб. Смолянският лекар, дал живот на стотици бебета обаче не скри,че отделението което ръководи от години има спешна нужда от 4D видеозон.

    “Това е единствената апаратура, от която се нуждаем, тя е повече от спешна, работим с остаряла техника за ехография на плода, която е толкова амортизирана, че не дава точни параметри и измервания.

    В Златоград няма Родилно отделение, но имат три 4D видеозона, а отделение, в което раждат стотици няма такъв“, обясни шефът му и добави, че изобщо не става дума за непосилна сума.

    Припомняме, че в края на август здравният министър Москов, сега в оставка, е обещал ехографа, но всичко остава само обещание.

    Подобна модерна апаратура е необходима, за да бъде по-добро проследяването на бременността, както и диагностицирането на майката и плода.  Смолянските лекарите, първи поемащи новия живот, продължават да работят всеотдайно и да правят щастливи цели фамилии, въпреки че извършват необходимите ултразвукови изследвания със старата апаратура. „Пожелавам си здраве и 4D ехограф!“, беше заявката към 2017 на д-р Тодоров в деня на родилната помощ.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини