От х:

Днес в x:

Женска ревност помогнала да хванат терориста от клуб ”Реина”

Женска ревност причинила разкриването и залавянето на Абдулгадир Машарипов, който уби 39 души и рани близо 70 в истанбулския клуб "Реина" в новогодишната нощ.

Това съобщи вчера БТА, позовавайки се на публикации в турски медии.

Законната съпруга на атентатора Ф. А., майка на двете му деца - момиче и момче, научила, че Абдулгадир Машарипов живее в тайна квартира с любовница - сенегалка, и издала тази информация на полицията.

В. "Поста" описва събитията така: след атентата в "Реина" Машарипов отишъл в квартал Зейтинбурну, а оттам в квартирата си в квартал Башакшехир, където живеел с жена си и двете деца.

На 6 януари ръководството на ДАЕШ (арабското съкращение на "Ислямска държава", ИДИЛ) от съображения за сигурност решило да раздели семейството и да настани съпрузите в различни квартири.

Отивайки в квартирата, където трябвало да се укрие, Машарипов отвел със себе си момчето - на 4-4,5 години.

Награден със сенегалка

Ф. А. не искала да пусне сина си, но Машарипов не я послушал и го взел. А жената, заедно с дъщеря им - на около 1,5 години, била отведена в квартира в квартал Пендик на азиатския бряг на Истанбул.

В Пендик съпругата научила от джихадистите, че групировката възнаградила съпруга й за атентата в "Реина" с любовница - сенегалката Дина.

С нея той сключил религиозен брак - т. нар. "имам никяхъ" и двамата заживели в квартирата в квартал Есенюрт, където бе заловен Машарипов.

Преследвайки убиеца, турската полиция организира мащабна операция отначало в Зейтинбурну на европейския бряг на Босфора. Но там не успява да намери следи от него.

След това полицията се насочва към Пендик, и в една от квартирите разкрива жената на атентатора. Ф.А. с малката й дъщеря е задържана заедно с други джихадисти. Дни наред продължават разпитите.

Побеснялата от ревност съпруга без друго била гневна на мъжа си, защото отвел без нейно разрешение сина им. За да си отмъсти, тя издала при разпита, че той живее с любовница в квартира в Есенюрт. Не знаела обаче точния адрес.

Полицията насочила вниманието си към Есенюрт. Разследващите успели да установят адреса, на който се от 3 дни се укривал Машарипов заедно с Дина, любовницата-награда.

В квартирата били заловени още две жени от африкански произход и един иракчанин. За него се твърди, че наел жилището преди 6 месеца срещу 750 турски лири месечно.

Валията на Истанбул Васип Шахин, който съобщи подробности от операцията по залавянето, бе посочил, че именно информацията, дадена от съпругата на атентатора, се е оказала решаваща.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини