От х:

Днес в x:

Ученици от Мадан почистиха паметника на първия главен инженер на мините,изграден от признателни миньори

Изображение 1 от 2

    По своя инициатива учениците от клуб „Съхрани българското” към Професионална гимназия „Васил Димитров” в Мадан почистиха пред паметника на Ангел Янакиев в центъра на града и поднесоха цветя. В клуба участват 13 ученици от IX до XI клас под ръководството на Милка Терзиева, учител по история и цивилизация. Основните му цели са свързани с опознаването на историята и забележителностите на родния им град Мадан.

    Ангел Янакиев е бил първият главен инженер на бившия минен гигант „ГОРУБСО“, който след промените беше разделен и продаден на парче.
    Ръководителят на клуба г-жа Терзиева разказа на учениците за живота на Янакиев.
    Роден в Пловдив, учи в Полша и Австрия, работи в Москва. Работи редом с миньорите под земята, дели храната с тях и отива на най-опасните места, това са само част от забележителната биография на инженера, който завършва живота си в Родопите.

    Докъто е главен инженер добивите на руда се увеличават значително. Изключително уважавана и почитана личност сред миньорите. При злощастни обстоятелства той умира в болница в София на 10 август 1976 година. По-късно се взема решение рудник да бъде кръстен на неговото име. В последствие признателните миньори решават да изваят бюст-паметник в центъра на града - с очи към рудници и върхове.
    Клуб „Съхрани българското“ съществува вече няколко години в гимназията и се занимава с издирване, разпространение и съхраняване на стари традиции и обичаи, свързани с родния край. Тази година той е част от проект „Твоят час" на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Проектът стартира на 03.11.2016г.

    СмолянБГвести.нет
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини