От х:

Днес в x:

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 3 яйца на ден

Преди няколко години много здравни организации предупредиха за високите нива на холестерол в яйцата (по-точно в жълтъка), заради което много хора започнаха да избягват този продукт. Истината е, че яйцата са доста полезни и трябва да бъдат включени във вашата диета, обяснява в блога си популярният фитнес инструктор и блогър Валентин Босиок.

Яйцата са сред най-добрия източник на протеини и осигуряват на тялото ви целия пакет от аминокиселини, необходими за изграждането на мускули и за възстановяването на увредените тъкани. Повечето хора са наясно с този факт, но са притеснени относно съдържанието на холестерол в жълтъка. Това уточнение вероятно ще ги успокои: в един жълтък има 180 мг холестерол, а черният дроб всекидневно преработва между 1000 и 2000 мг.

Когато ядете повече храни, богати на холестерол, той се приспособява и започва да работи на по-високи обороти.

В добавка яйцата съдържат и високо количество от добрия холестерол HDL, който е важен за хора, страдащи от сърдечносъдови болести. Този холестерол отпушва артериите и намалява риска от инфаркт. Яйцата също така съдържат много витамини и минерали като витамин А, D, E, K, B6, калций, селен, фосфор и цинк. Така че не се колебайте да включите в менюто си по 2-3 яйца дневно, тъй като те ще донесат на тялото много ползи.

Проучванията показват, че яйцата са богати на лутеин – вид каротеноид, който помага за предотвратяване на макулна дегенерация и предпазва зрението. Те също са богати на желязо, което е важно, за да не страдате от главоболие, умора и раздразнителност. Консумацията на яйца може да намали риска от рак на гърдата с 24% и помага за възстановяването на костите и ставите (благодарение на витамина D).

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини