От х:

Днес в x:

Защо допълнителните 5 минути сутрин са вредни

Без значение колко време прекарвате в леглото, сънят никога не е достатъчен. Логично е 5-10 минутната допълнителна дрямка преди ставане сутрин да ви направи по-жизнени.

Оказва се, че съвсем не е така. Според експерти, вместо да увеличи енергията ви, дрямката след звъна на алармата, всъщност увеличава чувството за умора и ви прави сънливи.

Причината и че допълнителният сън е изключително кратък и тялото ви не разполага с достатъчно време да премина във фаза на дълбок сън. Нещо повече, липсата на ясно установена рутина, обърква мозъка ви относно значениета на алармата, а оттам и биологичния ви часовник.

Тази теория има множество поддръжници, сред тях е и ученият Дан Ариели. Той съветва да настроите алармата за часа, в който наистина трябва да станете сутрин.

“Ако трябва да станете в 7:00, може би ще се изкушите да настроите алармата за по-ранен час – примерно 6:40, за да подременете до 7:00 – 7:15. При тази стратегия обаче тялото ви не успява да проумее връзката между чуването на алармата и реалното ставане от леглото”, казва той.

Ученият добавя, че телата ни работят по-добре, когато са свикнали с едно-единствено ясно установено правило.

В случая с дрямката, телата ни получават объркващи сигнали – понякога чуваме алармата и ставаме веднага, друг път оставаме в леглото още 10 минути, често дори повече.

Изкушаващо е да се поизлежаваме още малко, но тези допълнителни минути по-скоро биха ни навредели.

Ако не сте готови да станете от леглото, това вероятно означава, че не сте се наспали, затова променете режима си, така че да си осигурите между 7 и 9 часа сън.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини