От х:

Днес в x:

Водата в Смолянско намалява, кранчета текат денонощно, а някои села са без вода повече от месец

    Проблемът с водоснабдяването се изостря в цялата Смолянска област

    Проблемът с водоснабдяването е валиден в цялата Смолянска област, а основната причина е сушата през миналата година, заради която дебитът е намален, а някои водоизточници вече са пресъхнали. Към настоящия момент пък фактор са ниските температури и нарасналата консумация, съобщи за СмолянБГвести.нет шефът на ВиК Смолян инж. Мариян Николов. Той обясни, че друг голям проблем са денонощно течащите кранчета.

    „Проблемът става още по-сериозен заради пускане на чешми против замръзване от някои от абонатите, това доведе до изпразване на водоема в Станевска махала. В момента действаме по отстраняване на този проблем. Чрез пожарната се зарежда водоема, защото притока от водоизточника е много нисък. Ние се опитваме да казваме на абонатите, които си оставят чешмите да текат срещу замръзване, че трябва да се съобразяват с другите, за да има вода за всички. Но аз в частния имот не мога да влезна, след като водата им минава през водомерите, те могат да си ги пускат. Тук опираме до съзнание, не до санкции и контрол“, обобщи шефът на ВиК в Смолян.

    ВиК Смолян са взели мерки, като към момента в махала Станевска се подава вода, монтиран е кран и е разделена на две зони, за да може периодично да се подава вода и към двете части. "Но все пак остават няколко къщи във високото, до които не може да достигне вода. За да достигне до тях с нормално налягане, трябва водоемът да е пълен. И затова се предприемат мерки да се напълни водоема с помощ от пожарната. Друг проблем имаме в кв. „Каптажа“, там работят екипи“, каза още инж. Николов и допълни, че проблемът е изострен от миналия петък-14 януари и екипи на дружеството работят непрестанно за решаването му и да се нормализира подаването на вода към домакинствата.

    Липсата на нормално водоснабдяване продължава и в селата по Ардинското корито, от вчера селските кметове и специалисти от ВиК са започнали огледи на водоизточниците, за да се види какъв е проблема и защо толкова е намалял дебита им, което е основният проблем в цялата област. Инж. Николов даде пример с чепеларското село Проглед, където хората повече от месец нямат вода. Там водоемът е пресъхнал нацяло и се пълни с водоноски. Напролет ще се докара вода от нов водоизточник, такъв има и е на около 3 км от селото, което има и много вили, а през лятото има и много туристи.

    Щиляна Чакърова


     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини