От х:

Днес в x:

Тереза Мей ще обяви официално днес, че Великобритания напуска ЕС

Британският премиер Тереза Мей ще произнесе днес дългоочаквана реч, в която да представи подробности как правителството ѝ предвижда да преговаря за отделянето на Великобритания от ЕС и според в."Дейли Телеграф" тя ще обяви т. нар. твърд Брекзит - изцяло напускане на ЕС, единния пазар и митническия съюз.

"Ще търсим ново и равнопоставено партньорство - между независима, самоуправляващата се, глобална Великобритания и съюзниците в ЕС", цитира консервативното издание извадки от речта.

"Никакво частично членство в ЕС, асоциирано членство или каквото и да е, което ще ни остави наполовина вътре и наполовина извън съюза. Не търсим приемането на модел, какъвто вече използват други държави. Докато напускаме, няма да се опитваме да запазим отделни елементи от членството."

"Дейли Телеграф" твърди още, че една от 12-те централни теми за Мей ще бъде възстановяването на пълния контрол на Лондон над границите на страната.

"Файненшъл таймс" обясни, че министрите ѝ подготвят двустепенна система за граничен контрол за граждани на ЕС, подобна на американската визова схема.

Едната част ще се занимава с раздаването на разрешителни за работа на британския пазар, като има гласове те да се определят според конкретни квоти за отделните сектори на икономиката. Другата част ще е за автоматични проверки за сигурност и потенциален риск от нелегално имигриране, като идеята е те да са толкова опростени, че да може от смартфон да се подаде предварително уведомление за пътуване през британската граница и след проверка то да бъде дадено без да се налага виза.

Нещо подобно предложи миналата година Европейската комисия за пътуващите до страните от Шенгенското пространство с идея проверката да струва 5 евро. Предполага се тази схема, ако бъде одобрена, да действа и за британците, когато вече са извън ЕС. Какъв модел ще приеме Лондон и подробностите му ще бъдат уточнени по време на преговорите между Лондон и Брюксел, които се очаква да приключат до пролетта на 2019г.

Според "Дейли Телеграф" Тереза Мей ще обяви още, че страната иска да бъде "магнит за световни таланти" и "велика държава на глобалната търговия".

Премиерът ще добави, че сред националните интереси на Великобритания е ЕС да продължи да съществува. "Ще продължим да бъдем сериозни партньори, добронамерени съюзници и близки приятели. Искаме да купуваме вашите стоки, да продаваме нашите, да търгуваме с вас, колкото се може по-свободно и да работим заедно, за да гарантираме, че сме по-сигурни и преуспяващи чрез продължаване на приятелството ни", ще каже още Тереза Мей в Ланкастър хаус пред посланици и висш и държавни служители.

Досега тя не е заявявала пределно ясно, че иска Веикобритания да напусне ЕС, но е обявявала две неща, от които няма да отстъпи - контрол над границите и отказ от завръщане към юрисдикцията на Съда на Европейския съюз.

Остава под въпрос кога правителството ще уведоми Европейската комисия, че задейства Член 50 от Договора за ЕС и започват двете години за преговори. Мей каза, че ще го стори до края на март. Но Върховният съд на Великобритания вероятно ще се произнесе скоро, че за подобно действие е нужно изрично гласуване на парламента. Освен това в Северна Ирландия - една от съставните части на Обединеното кралство, ще се проведат извънредни парламентарни избори. Лондон твърди, че и двете събития няма да се отразят на графика, който е планирал за Член 50.

Сигнал, че правителството се отправя към "твърд Брекзит" и ще води сложни преговори с ЕС, бе предупреждението на министъра на финансите Филип Хамънд, че ако не получи добър достъп до единния пазар, страната може да промени икономическия си модел като рязко да понижи данъците и се превърне в конкурент за привличане на бизнес от цял свят.

Запитан от германския в."Ди Велт" означава ли това, че Великобритания може да стане "европейското данъчно убежище", той уклончиво отвърна, че "британският народ няма да се обезсърчи и да каже "колко лошо стана, понесохме щети".

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини