От х:

Днес в x:

ГЕРБ остава зад отстранения кмет на Пловдив

Смятам, че един човек е невинен, докато не се произнесе съдът на трета инстанция - така Цветан Цветанов коментира отстраняването на кмета на Пловдив (ГЕРБ).

Вчера съдът отстрани от длъжност Иван Тотев по искане на прокуратурата, която му повдигна обвинение за нанесена щета от 1 млн. лева за общината при обществена поръчка за изграждане на зоопарк. 

Тази сутрин пред bTV зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че такова е твърдението на прокуратурата. 

„Убеден съм, че след няколко дни ще можем да проведем среща с нашите структури. Съдът е този, който трябва да прецени дали едно лице е виновно. Истината ще излезе наяве“, каза още Цветанов. 

По думите му кметът е свършил много работа в града и всички пловдивчани виждали резултатите от това. Именно заради това в партията нямали намерение да прибързват със свалянето на доверие от него, тъй като и преди имали подобни случаи с техни кметове. 

Защитата на Тотев обяви, че ще обжалва решението на съда пред горната инстанция, така че отстраняването му засега не е окончателно. Апелативният съд ще се произнесе на 24 януари.

Адвокатът на кмета отхвърли тезата на прокуратурата, че той може да повлияе на свидетелите - негови подчинени, тъй като е излязъл в отпуска веднага след повдигане на обвинението.

Тотев е на свобода срещу 20 000 лева гаранция.

В същото време вчера депутати от Патриотичния фронт го обвиниха, че е допуснал финансови злоупотреби при строежа на многофункционалната спортна зала “Колодрума“, за която бяха похарчени 49 млн. лева. 

"Констатирано е, че от 13 процедури три са неправилно проведени. Те са на стойност 7,7 млн. лева", обясни Атанас Петров от партията, която ще сезира главния прокурор още днес. 

За главния прокурор и Борисов

Междувременно Цветан Цветанов коментира и обвиненията, че главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът в оставка Бойко Борисов работят заедно, отправени от опозицията, главно в лицето на ДСБ. Заместникът на Борисов в ГЕРБ отговори, че при борбата срещу престъпността винаги трябва да има институционално взаимодействие. 

„Не виждам никакъв проблем в това институциите да работят заедно“, добави той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини