От х:

Днес в x:

1400 именици черпят на Антоновден в Хасковско, 2000 на Атанасовден

Изображение 1 от 2

    Над 1400 празнуват Антоновден в община Хасково, повече от 2 хиляди са имениците на Атанасовден

    659 черпят за имен ден само в Хасково на Антоновден, в селата от общината празнуват 751 души.

    Атанасовден в град Хасково ще отбележат 995 души а в общината 1171.

    В броя на празнуващите са включени и производните на Антон, Антония, Тони, Антонина, както и на Атанас и Атанаска, Наско, Наска.

    На 17 и 18 януари се честват два от най-големите традиционни зимни празници – Антоновден и Атанасовден.

    Българските народни вярвания приемат Свети Антоний и Свети Атанасий за тясно свързани, защото се счита че те са двама братя-ковачи.

    Първият празник – Антоновден, е съпроводен с обреди и ритуали за предпазване от болести. На 17 януари православната църква чества свети Антоний Велики, а светецът е познат като покровител на всички болести и най-вече на чумата.

    В митологичните представи пък свети Атанасий е небесният ковач-слънце, който с голи ръце бърка в пламтящата пещ и вади нажеженото желязо.

    „Иди си, зимо! Идвай, лято!" се провиква светецът, облечен в копринена риза и възседнал своя снежно бял кон, насред планината. Той е нарочен за един от светците, които си поделят земята и небето и е обявен за властелин на снеговете и ледовете. В народните вярвания битува схващането, че след този ден зимата започва да отстъпва, затова в някои краища на България, празникът е известен под името „Среди зима".

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бъ
      Българин
      11 0
      08:44, 17 яну 2017
      Честит именен ден на Отец Антоний, нека Господ да му даде здраве и дълъг живот, да продължава да бъде светъл пример за всички православни християни!!! АМИН!!
    • 2
      Зо
      Зор-зор
      3 0
      11:34, 17 яну 2017
      Честит да бъде имения ден на Отец Антоний и все така да продължава да бъде за подражание и пример за всички православно мислещи хора. Здраве и дълголетие му желая ! Бог да е с него! Амин!
    Последни новини