От х:

Днес в x:

ТИР-превозвачи от Източна Европа мамели с вредните емисии

Компании за тежкотоварни превози в Европа може би използват електронно оборудване, чрез което извършват мащабни измами с вредните емисии.

Това предаде германската обществена телевизия Цет Де Еф, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Проверки, направени от Цет Де Еф и браншовата организация Камион про (Camion Pro), са установили, че всеки пети дизелов камион, опериран от източноевропейска фирма (ненаименувана), има подозрителни нива на емисии.

Експерти от Хайделбергския университет са стигнали до извода, че тировете изхвърлят до 14 000 тона допълнителен азотен оксид и избягват пътни такси за милиони.

В програма, която предстои да бъде излъчена днес, Цет Де Еф твърди, че компаниите за превоз вероятно използват устройства, с които манипулират бордовия компютър, карайки го да мисли, че шофьорът използва воден разтвор на урея, известен като АдБлу (AdBlue).

Добавката АдБлу се впръсква в отработените газове в каталитичния конвертор на дизеловия двигател, за да се неутрализират вредните емисии на азотни оксиди.

АдБлу може значително да намали емисиите, но представлява допълнителен разход за сектора на товарния автомобилен транспорт, в който конкуренцията е голяма, отбелязва АП.

Информацията идва на фона на световния скандал с "Фолксваген", известен като "Дизелгейт". А напоследък се явиха съмнения, че компанията "Фиат Крайслер" също е произвеждала автомобили, оборудвани така, че да заобикалят тестовете за вредни емисии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини