От х:

Днес в x:

Хасковлия направи уникална ендоскопска операция на хипофизата

    Лекар, родом от Хасково, е част от екипа, извършил уникална ендоскопска операция за премахване на аденом на хипофизната жлеза в в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“. Това е проф. Карен Джамбазов.

    В операцията на 50-годишен мъж от пловдивско село, който беше спасен след сложната интервенция, участва екип от топхирурзи в няколко медицински специалности, съобщава в- к “ Пловдивска Марица“ .

    Достъпът до хипофизната жлеза, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, бе осигурен през носната кухина – т.нар. трансфеноидален достъп, затова и водещият операцията е специалист по оториноларингология – УНГ хирургът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“. Заедно с него в операцията се включиха д-р Владимир Наков от Клиниката по неврохирургия на „Токуда Болница“, доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ и д-р Иво Кехайов, неврохирург от същата клиника.

    Проф.д-р Карен Джамбазов е хасковлия, а и двамата му родители са известни местни лекари - проф. Ексапет Караханян-Джамбазова и д-р Джамбазов.

    Той е възпитаник на училище „Васил Левски“ и на Немската гимназия в Хасково. След средното си образование тръгва по пътя на родителите си и се дипломира като лекар в Медицински университет – Пловдив.

    По-късно специализира УНГ.

    От октомври 2006 г. досега е преподавател в Медицински университет – Пловдив.

    През февруари 2012 г. придобива академична степен “професор” в катедрата по УНГ болести, при МУ Пловдив.
    Научният му принос в областта е въвеждането на уникалните за България интервенции - микроендоскопска пансинусотомия, ендоназална дакриоцисториностомия и ендоназална пластика на дурата.
    Специализирал е многократно в Германия, в областта на УНГ болестите и хирургията на глава и шия.
    През 2009 г. е обявен за почетен гражданин на град Пловдив.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пр
      Призвание
      73 -1
      20:13, 16 яну 2017
      От такива стабилни корени няма как да избуи хилава фиданка. Успех на доктор Джамбазов!
    • 2
      66
      6666
      53 -1
      21:43, 16 яну 2017
      Браво!
    Последни новини