От х:

Днес в x:

Атанас Атанасов: Прокуратурата води кампания в полза на Борисов

В началото на предизборната кампания сме и се вижда, че прокуратурата води кампания в полза на ГЕРБ и в полза на Бойко Борисов.

Това заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов в бТВ по повод на това, че държавното обвинение се е задействало през последните седмици и се наблюдава как се привикват, разпитват и обвиняват политици, сред които Трайчо Трайков и Николай Ненчев. 

Генералът няколко пъти коментира официалната оценка на ДСБ за политиката на правителството в оставка в сектора "Сигурност". Според документа, който представиха от партията на Радан Кънев, сегашното правителство възпроизвежда модел на отношения между изпълнителната власт и прокуратурата, подобен на този от тоталитарния период. 

Атанасов заяви, че съвместните "заседания" на Борисов и главния прокуратур са публичен факт, като премиерът е създал условия за размиване на границите между двете власти. 

„Прокуратурата в България се превърна в спецслужба. За миналата година по-голямата част от специалните разузнавателни средства са по искане на прокуратурата. Кой ще контролира този орган?”, това запита депутатът и припомни, че в анализа си европейските прокурори са отправили препоръка да се създаде процедура за изслушването на главния прокурор. 

Според него липсата на отчетност в момента е довела до това, че " могат да обвинят всекиго за каквото си искат" и това да доведе до безкрайни дела. 

„Ако трябваше да бъдат обективни, прокуратурата трябваше да е започнала серия от разследвания за грабежа в КТБ”, каза народният представител, като посочи, че никой от пряко свързаните с кабинета „Орешарски” политици от БСП и ДПС  до този момент не е бил „пипнат”, макар крахът на банката да е бил подготвян именно по време на това правителство.

По думите на ген. Атанас Атанасов, Бойко Борисов "ръчно е взел управлението на сектор "Сигурност", за да си гарантира, че далаверите няма да се пресекат. Резултатът от това е, че ключови публични сфери от публичния живот не са изобщо обект на набюдение, а някои от структурите страдат от хронично недофинансиране. 

Народният представител коментира и случващото се в десницата, според него мечтата на Борисов е на принципа "разделяй и владей" да докара останалите партии в спектъра до положение, в което всички да минат "под летвата" и да останат извън парламента. 

По повод изключения от ДСБ здравен министър в оставка Петър Москов Атанасов каза:  „Това е участта на наемника. Него го хранят, поят го, за да плюе своите”. Атанасов предположи, че отстраненият съпартиец се бори за депутатско място от листите на ГЕРБ и запита дали не е давал „предложения при разпределението на порциите” в рамките на настоящото управление.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини