От х:

Днес в x:

Етични ли са срещите на Тръмп с босове на компании?

Срещите на избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с ръководители на компании, търсещи одобрението на властите за големи сливания, предизвикаха безпокойството на юристи, специализирани в сферата на етиката, поради опасността от размиване на бариерата между новия обитател на Белия дом и регулаторите, контролиращи многомилиардните сделки, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица Тръмп се срещна с ръководителите на германската химическа компания Байер (Bayer) и американския гигант на хербицидите и генно модифицираните семена Монсанто (Monsanto), обявили сливането си в сделка за 57 милиарда долара, пише БТА.

Споразумението им вероятно ще трябва да получи одобрение от антитръстовите регулатори към министерството на правосъдието в администрацията на Тръмп. В четвъртък новоизбраният президент разговаря за работните места и с изпълнителния директор на американския телекомуникационен гигант Ей Ти енд Ти (AT&T), който се опитва да придобие Тайм Уорнър (Time Warner).

Обикновено президентите запазват дистанция от подобни проверки на регулаторите, за да не се появят съмнения за политическо влияние върху процеса, чиято цел е да се оцени отражението от сливането върху конкуренцията и потребителите. Частните срещи на Тръмп обаче предполагат, че той не е особено притеснен да изглежда близо до висящи сделки, изискващи одобрение от правителството, отбелязва АП.

"Вярно е, че министерството на правосъдието е към изпълнителната власт, но не е подходящо президентът да взима решения, свързани с регулатора - и със сигурност не от политически съображения", отбелязва Брус Грийн, професор по право в университета Фордъм, специализиран по въпросите на етиката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини