От х:

Днес в x:

Общински училища ще търсят съдействие от МОН и МФ за погасяване на стари задължения за такса смет

Неизплатени стари задължения за такса смет от страна на общинските училища на територията на община Кърджали събра днес на разговор кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, зам. кмета по образованието Веселина Тихомирова и директорите на учебни заведения. Става въпрос за неизплатени суми за 2012 и 2013 година на обща стойност 325 хиляди лева, за които директорите на училищата са получили уведомления за неизплатените суми и начислените лихви към тях.
В хода на разговора стана ясно, че за този период такса битови отпадъци се е начислявал на отчетна стойност, а след 2013 година на брой ученици. Всички директори коментираха, че след промяната са коректни данъкоплатци и нямат задължения за 2013,2014 и 2015 година. Те настояха да се предприемат конкретни действия за решаването на проблема, тъй като нито едно учебно заведение няма планувани средства за погасяване на старите задължения. 
От друга страна всяка направена вноска през тази година отива именно за погасяването старите задължения, а не за изминалата година. Някой от директорите вече са успели да платят задълженията си за 2016 година, но други все още не са и имат притеснения относно плащанията и възможността старите задължения да бъдат събрани чрез съдия изпълнител. 
В дискусията се включиха и началникът на отдел „Финансово счетоводно обслужване” в общинска администрация Валентин Иванов и Марияна Манолова от отдел „Местни данъци и такси”, които представиха конкретни данни за дължимите суми за 2012 и 2013 година. 
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис изслуша директорите и ги увери, че няма как старите задължения да не бъдат потърсени, но с общи усилия би могло да се търси решение на проблема. 
Директорите приеха неговото предложение да направят общо искане до Министерството на образованието и Министерството на финансите, което да бъде подкрепено с писмо от Община Кърджали , за отпускане на необходимите средства за погасяване на старите задължения.
Същевременно община Кърджали ще направи проучване, как други общини в страната са се справили с подобна ситуация. В рамките на срещата директорът на СУ „Владимир Димитров Майстора” посочи случаят в Пловдив, където с решение на Общински съвет е била приета промяна в начина на начисляване на таксата за старите години, за които е прието и тя да бъде на брой ученик, а не на отчетна стойност.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини