От х:

Днес в x:

След година бой и кавги роми искат прошка на Банго Васил

    Трескава подготовка тече в ромските къщи в хасковското село Узунджово за днешния празник Банго Васил, известен като ромската Нова година.

    В махалата в селото край областния град сякаш цари някакво разделение и видимо се забелязват различните касти на обитателите. На влизане в селото до крайпътната чешма ни посреща цяла тумба хлапета, която води със себе си куче и бял кон на име Амбър. „Кръстен е на сексито“, с приповдигнато чувство за хумор обяснява стопанинът му Владо, шестокласник. Той обаче не успява да обясни на некомпетентните какво е точно „сексито“. За сметка на това пък като същински гидове хлапетата ни развеждат из махалата и посочват в коя къща какво се приготвя за празника.

    От единия край на главния път са по-бедните, които приготвят ястия за софрата тази вечер със съвсем скромен бюджет. В една от къщурките, където живеят Христо и Минка Иванови, на печката къкри тенджера със сарми. Домакинята обяснява, че по-късно възнамерява да приготви торта и баклава, с които да посрещне роднините си. „Нямам повече пари, каквото мога, това ще направя“, казва Минка, която има три деца и трима внуци. Стопаните съумели да отделят 15 лева за празничната трапеза, тъй като и двамата били безработни. За доказателство Христо показва полупразния хладилник, който е изключен от контакта. Домакинът обаче е благодарен, че в къщата му са влезли гости на празника.

    В съседната къща ни посреща 50-годишната Пенка Стойчева, там обстановката е сходна. Домакинята също приготвя сарми. Направила ги с ориз и свинско. „Сложих подправки – сол, черен пипер и ги мачкам ей така“, показва жената, надвесена над тенджерата. На врата й виси дебел златен ланец със закачен на него голям пръстен с червен камък. Стопанката обяснява, че й ги подарил мъжът й Ангел през септември за нейния юбилей. Парите спечелил от гурбет в Англия, където работи и сега. Иначе стопанката ще очаква в къщата си трима синове и четирима внуци. Обяснява, че довечера всички ще се съберат около трапезата и младите ще поискат прошка от възрастните. „Моите деца идват да искат прошка от мене – майко, прощавам ти цяла година дет са карахме, дет са бахтахме, да сме живи и здрави“, казва домакинята.

    По традиция на трапезата за Банго Васил се слага кокошка. В по-богатата част на махалата в Узундово обаче са заклали прасе. „Събрахме с чичо, зетя и сина“, казва стопанинът Стефан Иванов. 44-годишният мъж обяснява, че цялото семейство работи в Гърция и Испания. Заради това довечера не всички членове на семейството ще се съберат около софрата.

    Нощта на 13 януари срещу 14 януари съответства на християнската Бъдни вечер. Ромското семейство се събира, никой не бива да скита сам навън, къщата се заключва, дори на двора не се излиза.

    А на трапезата – кой каквото има. Заедни сарми, за други прасе. А след прошката бахтането и кавгите са на нова сметка.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      6/
      6/49
      15 -4
      15:07, 13 яну 2017
      Честит празник на всички (сигани) роми
    • 2
      Ба
      банго васил
      5 -3
      16:06, 13 яну 2017
      Бати Бойко евроатлантика и приятел на Меркелицата трябваше да осигури работа на РОМИТЕ в неговите мандати ---така поне говореше но нищо не направи само големииииииии приказки
    • 3
      Ak
      AK
      4 -5
      16:52, 13 яну 2017
      Сега им казвате "роми", но това са новите българи. След време днешната дата ще е национален празник.
    • 4
      Ва
      Васко
      12 -6
      18:24, 13 яну 2017
      Дано измрат от ракия менте
    Последни новини