От х:

Днес в x:

Вижте кацането на сондата Хюйгенс на повърхността на Титан (видео)

Сондата Хюйгенс на ЕКА достигна до Сатурн с космическия кораб Касини на НАСА. Мисията за изследването на обвития в мъгла спътник на Сатурн, Титан, планираше казане на повърхността. То бе извършено на 14 януари 2005 г., когато Хюйгенс се спусна към повърхността

Камерите на Хюйгенс са записвали по време на продължилото 2.5 часа спускане на кораба до повърхността на загадъчния спътник на Сатурн. Сега ЕКА публикува за първи път видеото от тези реални кадри. В края има анимация, която показва пътя на космическия кораб. Но видеото от самото кацане на Титан е сглобено от снимките от камерите на сондата в NASA Jet Propulsion Laboratory. Това е реалният пейзаж на Титан!

На около 70 км от повърхността мъглата на Титан се изчиства и се разкриват ярки планини от здрав лед и тъмни низини, които приличат на пресъхнали езера.

Учените са изненадани от тъмните разклоняващи се канали по склоновете, които показват, че буйни реки от метан са течали по повърхността им.

Изследователите смятаха, че на Титан може да има глобален океан от течни въглеводороди, затова Хюйгенс е проектирана да плува, за всеки случай. По-късните данни от Касини показват, че големи езера и морета има само до полюсите.

Сондата се приземява в сред заоблени "скали" от воден лед. Може да се види сянката на парашута ѝ.

Кацането на Хюйгенс на Титан е важен етап в изследването на Слънчевата система. Няма друг космически кораб, който да се е приземил толкова далеч от Слънцето.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини