От х:

Днес в x:

Кипърските гърци и турци се доближиха до споразумение

Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха "историческа" стъпка към споразумение, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Вчера те си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката и турската общност ще контролират в предвижданата бъдеща федерация.

Това стана на преговорите под егидата на ООН, които текат в Женева. Решаването на териториалните спорове е ключов момент за възстановяването на единството на страната, разделена от над 40 години.

Границите следва да бъдат договорени и очертани в съгласувана обща карта в по-нататъшните преговори. Те ще покажат колко хора, прокудени от домовете си през 1974-1975 г., ще получат право да си върнат собствеността по сравнително бърза процедура.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще определят датата за тези преговори.

"Това не е краят на пътя, а началото на преговори по много важна част от кипърския проблем", каза говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис в Женева.

Говорителят на кипърските турци Баръш Бурджу, смята, че и двете представени карти отговарят на вече договорения критерий каква част от територията на острова ще отиде в турската кипърска зона - между 28,2 и 29,2 процента.

Анастасиадис и Акънджъ са в Женева от понеделник и обсъждат редица оставащи спорни проблеми.

Днес преговорите преминават в международен формат, след като към тях се присъединят външните министри на Турция, Гърция и Великобритания, за да обсъдят външните ангажименти към сигурността на бъдещия обединен Кипър. Очаква се да се включат и лидери на ЕС, в който членува Кипър.

Лично генералният секретар на ООН Антониу Гутериш Кипър ще председателства откриването на Женевската конференция.

Дори ако преговарящите постигнат пробив в решаването на кипърския проблем тази седмица в Женева, те няма да успеят да уточнят всички детайли, заяви специалният представител за Кипър на генералния секретар на ООН Еспен Барт Айде, цитиран от ДПА.

"Не очаквайте, че ще се върнем от Женева с цялостно споразумение в ръце", каза той, като добави, че ще е нужно време, за да се уточнят всички детайли.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини