От х:

Днес в x:

Петима дипломати от ОАЕ загинаха при взрив в Афганистан

Обединените арабски емирства (ОАЕ) съобщиха, че петима техни дипломати са загинали вчера при бомбен атентат в Южен Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Всички национални флагове в ОАЕ ще бъдат свалени наполовина в знак на почит към жертвите на атаката.

Талибаните отрекоха да са заложили бомбата, използвана при нападението в афганистанската провинция Кандахар. В него е ранен посланикът на емирствата в Афганистан Джума Мохамед Абдула ал Кааби.

Управляващият ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който заема поста премиер и вицепрезидент на федералната държава, заяви в Тwitter, че "няма хуманни, морални и религиозни подбуди, които да оправдаят извършването на бомбени атентати и убийството на хора, които се опитват да помагат" на други. Държавната информационна агенция на ОАЕ УАМ публикува имената на загиналите дипломати.

Мишената на нападението в Кандахар е била резиденция на губернатора на провинцията Хомаюн Азизия, който също е ранен при атентата. Загиналите са общо 11, заяви говорител на Азизия.

Талибаните поеха отговорност за атаки по-рано вчера в Кабул, при които загинаха над 50 души, а около 150 бяха ранени. Днес обаче те публикуваха кратко изявление, в което посочват, че мотивът за бомбения атентат в Кандахар е "вътрешно съперничество на местна почва".

Афганистанският президент Ашраф Гани заклейми нападението в Кандахар и нареди разследване.

Министерството на външните работи на ОАЕ заяви, че дипломатите са били в Афганистан с хуманитарна мисия. Според официалната информация тази мисия е включвала полагане на основите на спонсориран от емирствата приют за сираци, както и подписване на споразумение с местен университет за предоставяне на стипендии от ОАЕ.

Емирствата изпратиха военен контингент в Афганистан след нахлуването от 2001 г. под егидата на САЩ, свалило от власт талибаните. ОАЕ поддържаха военното си присъствие там години наред в мисията на НАТО и техни военни обучаваха афганистанските въоръжени сили. Между двете страни има множество директни авиовръзки, а Дубай е важно средище за афганистански бизнесмени, отбелязва Асошиейтед прес.
 

/БТА/
 

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    13:48, 11 яну 2017
    Е на това се вика - "с твоите камъни, по твоята глава." Спонсорират радикалния ислям, сега скляпат.
Последни новини