От х:

Днес в x:

Брене Браун: Силата на уязвимостта (видео)

В поредната великолепна TED среща Брене Браун говори за силата на уязвимостта. И не само за нея - за връзките, за срама и за работата си, докато изучава емпатията, любовта, предаността.

"Когато имаш около 10 години стаж като социален работник разбираш, че връзката е това, заради което сме тук. Тя дава причина и значение в нашият живот. Това е всичко."  И на това като начинаещ изследовател посвещава работата си Брене Браун. Бързо открива, че "когато попитате хората за любовта, те ви разказват за провалена връзка. Когато попитате хората за притежания те ви разказват за мъчителни случаи, в които са били отхвърлени. И когато попитате хората за свързване, те разказват за разединение." Тези отговори я накарали да излезе от темата на изследването си и да потърси какво стои зад тях. Така тя открива срама: "Нещото, което подкрепя всичко това е мъчителната уязвимост, идеята, че за да се случи връзка, трябва да позволим да бъдем видяни, наистина да ни видят.

И ето какво различава хората, които имат силно чувство за любов и принадлежност, и хората, които се борят за него:

"Хората, които имаха силното чувство за любов и принадлежност вярваха, че заслужават любовта. Това е. Те вярваха, че са достойни. А за мен трудната част от това нещо, което ни държи извън връзките, е нашият страх, че не сме достойни за връзка".

Брене Браун до голяма степен е загубила битката със собствената си уязвимост. Тя раказва изключително увлекателно и предизвиква често смях в залата със собствените си перипетии, докато води борбата си за неуязвимост. Казва, че е загубила, но това е спасило живота ѝ. Всичко може да ни направи уязвими: "Да поискам помощ от моя съпруг, защото съм болна, а ние сме младоженци; да поискам секс с моя съпруг; да поискам секс с моята съпруга; да бъда отхвърлен, когато предложа среща; да чакам доктора да се обади; да накараме някой да си легне с нас..," Живеем в уязвим свят. И един от начините да се справяме с него е да потискаме уязвимостта. Но не добър, и ще получите много добра представа за това от видеото (има субтитри на български):

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини