От х:

Днес в x:

Стефан Цанев отказа "Златен век" заради Димитър Иванов

Писателят и драматург Стефан Цанев отказа наградата "Златен век", най-високото отличие на Министерство на културата, която трябваше да му бъде връчена на 10 януари в Народния театър по повод 80-годишния му юбилей.

Основна причина за отказа е, че преди време същата награда получи и Димитър Иванов - бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

В открито писмо до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов Цанев определя структурата на ДС като "най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим", която "носи вината за хиляди погубени съдби". Да се връчи "Златен век" на бивш ръководител от ДС, означава "официално оневиняване на репресивната институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", допълва в откритото си обръщение Стефан Цанев.

Динитър Иванов получи наградата в края на 2016 г. Той е последният началник на Шести отдел на ДС, сега издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание.

Народният театър „Иван Вазов” ще отбележи на 10 и 11 януари 2017 г. 80-годишния юбилей на писателя с две негови пиеси – „Процесът против богомилите” и за стотен път - „Духът на поета”.

Спектакълът е режисиран от Маргарита Младенова и в него участват Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли и др.

„Духът на поета”, също по текст на Стефан Цанев и режисиран от Маргарита Младенова, ще отбележи на 11 януари стотното си представление. В него участват Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов.

И в двата дни преди началото на спектаклите – от 18:15 часа, авторът на знаменитите „Български хроники” ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет-45”, „Труд” и „Захарий Стоянов”, които всеки желаещ ще може да закупи.

Билети и за двете представления могат да се закупят на касите на театъра или онлайн:

- "Процесът срещу богомилите"

- "Духът на поета"

------------------------------------------------------------------------------------

Цялото писмо на Стефан Цанев до министъра на културата в оставка: 

Министерство на културата
София
До министъра в оставка
Г-н Вежди Рашидов

Г-н Министър,

На 06.01.2017 в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла „Процесът против богомилите“ в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, по случай моята 80-годишнина.

Г-н Министър,

Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда. В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ? ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт.

8 януари 2017 Стефан Цанев

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Яс
    Ясен Ясенов
    6 -1
    17:44, 9 яну 2017
    Адмирации !!! За пореден път големият наш поет и драматург г-н Стефан Цанев, с тоз
    и си акт на отрицание, доказа на хилядите мижитурки, че достойнството на човека е над всичко... Хвала на Човека, Стефан Цанев за тази високо морална позиция !!!
  • 2
    Ст
    стефан
    1 -1
    21:02, 9 яну 2017
    Борисов да обясни на бълг.народ как чрез МИН.на КУЛТУРАТА и г-нРАШИДОВ най репресивната ДС бе въстановена с награждаването на ДИМИТЪР ИВАНОВ вкрая на 2016г.
  • 3
    Хайде хайде и той през соца лижеше задниците на големците а сега се прави на ИНТЕРЕСЕН За такива като него КЕВОРКЯН казва КЪСЕН АНТИКОМУНИСТ Омръзна ни от Седесари и демократи

Видеа по темата

Още новини

Последни новини