От х:

Днес в x:

Верига за хранителни стоки заблуждавала клиенти с различни цени

Върховният касационен съд потвърди с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки, която е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касата, съобщават от КЗП. До завеждането на колективния иск се е стигнало поради нарушаване на влязла в сила заповед на Комисията за забрана прилагането от търговеца на цитираните нелоялни практики.

Проверка в няколко обекта на въпросната верига е установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти. Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около 2 лева по-висока. Например, при поставена върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 грама маркираната на касата цена за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че потребителят ще плати за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаква.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм. Друго регистрирано нарушение при този търговец е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата.

КЗП е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики.

КЗП не съобщава името на веригата, но в решението на съда по казуса се вижда, че наименованието му е изписано със съкращението "Т-М." в Търговски център "Фрапе". Според мнозина потребители става дума за веригата с тези инициали "Т-Маркет".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини