От х:

Днес в x:

Герджиков: Водих предварителен разговор за служебен премиер

Нищо категорично не мога да кажа, има още време, всичко ще се изясни. Аз не съм казал нито "да", нито "не" за поста на служебен премиер.

Това заяви пред БНТ проф. Огнян Герджиков - един от най-вероятните варианти за служебен премиер в кабинета на новия президент Румен Радев. 

Самият Герджиков не отрече, че са водени предварителни разговори с него, но на въпрос дали ако се стигне до крайно решение ще приеме поста, каза само: "Нека първо се стигне до решение". 

"Политическа криза няма. Нормални процеси са правителствата да подават оставка. Има си процедура за това, разписана в Конституцията и в законите на страната, и тук няма никаква драма. Драма ще има, ако след изборите новият парламент не може да излъчи правителство и да трябва да се завърти рулетката и влезем в спиралата от избори към избори", обясни професорът по право, който е и бивш председател на Народното събрание.

Според Герджиков, въпросът дали президентът Плевнелиев е нарушил Конституцията като не състави служебен кабинет и предостави тази възможност на приемника си - ген. Радев, е деликатен. Той отбеляза, че в Конституцията не е посочен срок за съставянето на такова правителство, което се тълкува различно в частното и публичното право, и именно това е причината за противопоставянето на специалистите дали държавният глава е нарушил основният закон. 

"Аз също съм склонен да смятам, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията", подчерта проф. Герджиков и допълни, че "правото никога не сработва напълно - животът е много по-богат от това правото да може да регулира всичко, получават се луфтове и тогава се пораждат и споровете между юристите". 

По думите на проф. Герджиков, от държавническа гледна точка няма съмнение, че президентът е постъпил целесъобразно, защото щеше да бъде много странно да имаме служебно правителство за 3 седмици. 

"Това щеше да е планетарен прецедент", каза още юристът.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини