От х:

Днес в x:

Ръст на инфарктите и депресиите заради студа

Ниските температури се отразяват сериозно на човешкото здраве. Инфарктите са сред най-честите случаи на заболявания вследствие на студа.

Това предупреди по Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева от Националната кардиологична болница.

"Идват пациенти, както със сериозни здравословни съдови заболявания, така и пациенти, които практически никога досега не са имали проблеми с кръвно налягане или с някакви съдови заболявания. Идват и млади хора, които имат леко завишени стойности на кръвното налягане, което се обяснява с особености на вегетативната ни нервна система", обясни тя. 

Хората, които вече имат прекарани съдови заболявания, са особено чувствителни на студа. Има ръст и на мозъчно-съдовите инциденти като след излагане дълго време на минусови температури, в това число и след ринене на сняг. 

"Вчера например, имах случай на мъж, който в продължение на четири часа беше стоял навън в опит да размрази колата си. Пациентът за съжаление беше с миокарден инфаркт", разказа д-р Каталиева. 

Тя препоръча на по-възрастните хора да не се излагат дълго време на студ, да си взимат редовно антихипертензивната терапия и ако кръвното отново е високо, да потърсят лекарска помощ. 

Освен на физическото здраве, необичайно ниските температури, оказва се, влияят и на психическото състояние на пациентите. 

През последните дни има ръст на оплаквания при хора, които са с тревожни или депресивни състояния, посочи още д-р Каталиева. 

Значителна роля за пазене на здравето играе и културата на обличане

"Ние нямаме много добра здравна култура как да се обличаме, когато е студено", подчерта д-р Каталиева. Специалистите предупреждават, че както прекалено лекото обличане е опасно за здравето, така и натрупването с много дрехи, което може да усложни уросяването на тъканите. 

"Не бива да се допускат двете крайности - претопляне и преохлаждане", добави лекарят. 

При преохлаждане той препоръчва вместо алкохол, билков чай или някаква друга топла напитка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини