От х:

Днес в x:

Ловците стрелят за последно днес групово по диви прасета

Днес е последният ден на разрешения групов лов на диви прасета.

При посията обаче трябва да се спазват стриктно Закона за лова и опазване на дивеча, както и другите нормативни документи, свързани с лова, напоомниха от Агенцията по горите.  От там дори пожелаха наслука на тези, които излязат да ловуват в мразовития ден.

Необходимо е обаче ловците да следват указанията и мерките, свързани  с надзора на болестта африканска чума по свинете в България. При ситуация,  трябва незабавно да се информира официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине. Специализирана медицинска помощ трябва да се търси и ако се забележи  промяна на здравния статус, поведението или изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляните диви свине. Задължително от всяка отстреляна дива свиня се предоставя и кръвна проба, органни проби, както и информация за датата и мястото на отстрела, възрастта и пола на свинята.

 След първичната обработка на отстреляния дивеч се извършва обезвреждане чрез загробване или изгаряне на кожите, черва и други странични и отпадни продукти. Мерките за контрол, безопасност и мониторинг да бъдат спазвани и при индивидуалното ловуване на дива свиня. 

Изпълнителна агенция по горите призовава към стриктно спазване на мерките за контрол и ликвидиране на птичия грип, както и на съдействие от страна на ловците при извършване на мониторинга на болестта.

Междувременно Агенцията апочва и проверки  за подхранването и опазването на дивеча съвместно с представители на ловните сдружения. Те са свързани със   сложна метеорологична обстановка и необходимостта от засилване на организацията по стопанисване на дивеча. Проверяващите ще следят за спазване на изискванията за подхранване на животните, както и дейностите по изграждането на хранилки.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    8 -2
    15:16, 8 яну 2017
    Е, не се косете ,ловци.Има още една свиня за трепане - Свинетка Павлова!
    Даже има и награда обявена за нея.Но внимавайте,че има трихинелоза.
  • 2
    O
    o
    1 0
    10:20, 9 яну 2017
    Много се кефя като прочета че ловци се избиват като ДИВИ ПРАСЕТА
  • 3
    Ба
    баш ловец
    1 0
    10:37, 9 яну 2017
    До днес ще стреляме групово, а от утре самички!
Последни новини