21 °C

Комплекс Райски кът

Възстановяват Народния оркестър на община Хасково

Народният оркестър към община Хасково, който беше закрит преди няколко години, ще бъде възстановен. Това стана ясно на общественото обсъждане на бюджета на общината за 2017 година в зала „Хасково“ тази вечер. За разлика от предишни години този път в залата имаше 40-50 души. Оказа се, че голяма част от тях са музиканти от закрития оркестър.

Те бяха избрали за свой говорител Димчо Йорданов, който поиска микрофона и обяви предложението за възстановяване на Народния оркестър. „В днешното време на чалга нашият оркестър има своето място и своята мисия. Навремето в музикалното училище във всеки клас имаше поне по две-три деца, които учеха фолклорни музикални инструменти. Сега няма нито едно. Мисията ни е да запазим традицията, фолклора, националната култура“, заяви той.

В отговор кметът Добри Беливанов обяви, че Народният оркестър ще бъде възстановен, а изказването му бе последвано от аплодисменти от страна на музикантите. Градоначалникът обясни, че идеята е оркестърът да бъде към Младежкия център, подобно на ансамбъл „Южняче“.

Финансовата рамка за 2017-а бе представена от заместник-кмета Велин Балкански, който подробно обясни начина за финансиране на всяко перо в бюджета. Проектът е публикуван на официалния сайт на общината, можете да го видите тук.

От името на младежката организация на БСП Богдан Кирилов предложи да се отделят 50 000 лева, като се приеме специална програма за младежки дейности в общината. Кметът Беливанов отговори, че приема идеята за младежите.

На общественото обсъждане присъстваха и тримата заместници на кмета – Велин Балкански, Милена Трендафилова, Евгени Консулов. В залата бяха и висши служители в администрацията като главният архитект Деляна Панайотова  и шефът на Архитектурата Драгомир Колев.

Проектът за бюджет на общината трябва да бъде внесен в Общинския съвет най-късно на 10 януари.

Тодор Кръшков


10 Коментара

Хороскоп за 22.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини