От х:

Днес в x:

Собственикът на заразения хасковски птицекомбинат: Това е катастрофа

Изображение 1 от 2

    Катастрофа. Така шефът на един от най-големите производители на пилета и птичи продукти у нас - „Волекс“, Пламен Челебиев, описа ситуацията в комбинатите си в Хасковско и Пловдивско.

    В късния следобед вчера стана ясно, че само във фермите в димитровградското село Каснаково и край Хасково, собственост на фирмата, ще бъдат унищожени 85 000 птици, болни от птичи грип.

    Огнища на инфлуенца по домашните птици у нас бяха открити в края на 2016 година, но в първите дни на новата година страната буквално пламна.

    Според Челебиев въпреки тежката ситуация с разпространението на болестта у нас, лумването на „птичата чума“ не е изолирано явление в Европа и е било очаквано, след като по-рано стопаните от съседна Румъния са пострадали, а птичият грип вече върви с мълниеносна скорост и в Турция.

    Според Челебиев, най-вероятната причина за пренос на заразата в неговите стопанства е чрез дивите птици. По думите му възможността това да е станало чрез фуража е нулева.

    За загубата стопаните, чиито ферми са пострадали, ще получат обезщетение в рамките на 30 дни. И ако за хората по селата, който отглеждат по 5-10 кокошки в двора си например, с тези обезщетения ще покрият на 100 % загубите, за бизнеса не е така. Обезщетенията покриват само разходната част, а загубите от бъдещи приходи си остават за тях.

    За момента Пламен Челебиев не може все още да посочи размерът на загубите. „Само знам, че ще са огромни, въпреки че никой не може отсега да предвиди последствията, още повече, че нашата фирма е експортно ориентирана и вероятно ще е голям провал ако 6 месеца те няма на пазара. Затова още е рано да говорим за тотал на загубите.“

    В момента в птицекомбината край Хасково производствената част е спряна, на практика никой не работи, защото се прави подготовка за унищожаването на десетките хиляди болни птици.

    Според Челебиев заради сътресението, което изпитва фирмата му в момента, е възможно да се наложи в даден момент и съкращение на работници. „Това обаче ще е за кратко - за месец-два, докато се нормализира ситуацията. После всички ще се върнат на позициите си.

    Ние сме мощна фирма, която работи абсолютно на светло и смятам, че до половин година ще излезем от ситуацията. Но ще е тежко“.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Го
      горките
      70 -3
      12:50, 5 яну 2017
      Сигурно няма да е лесно, то трябва да се справите. Всеки бизнес си носи своите рискове. Съчувствам ви.
    • 2
      Ан
      Ангел Антонов
      73 -5
      13:09, 5 яну 2017
      Ударът е направо зашеметяващ.Преди години съм се работил в тази сфера и знам много добре как и колко трудно е да опазиш и да произведеш продукция от птиците.За много хора това е едно прилично докарване на доходи.Още по болезнено е когато една фирма от този бизнес която работи на светло е принудена да лиши работниците си от работа.За мен това си е направо биотероризъм ..нищо не е случайно в тази Държава .
    • 3
      Ед
      Един
      53 -8
      15:42, 5 яну 2017
      Грипна епидемия по хората,щам Хонконг,наскоро унищожиха сума ти едър рогат добитък,сега птичи грип,пак унищожаваме,хора замислете се,всичко е диверсия,всичко е от лабораториите на братята ХАМЕРИКАНЦИ.Тожзи птицекомбинат в Хасково е от Живково време още,не помня да е имало такива чудесии,та така ...
    • 4
      Не
      не разбирам
      7 -1
      21:39, 5 яну 2017
      Е, тези птици нали не са прелетни. Изпилват се и растат в птицекомбината, не ходят да се срещат с други птици. Как така си седят и изведнъж лумва тая зараза? Нали не се предава от човек на пиле, та работещите там да са я занесли.
      • Не
        Незапознат
        8 -6
        00:43, 6 яну 2017
        Другият възможен преносител са котките.От там изпражненията им и по въздуха или пък съприкосновение с тях.
        В по-горен коментар се казва че ударът е зашеметяващ.Но би бил още по такъв ако някои от високопатогенните форми на птичият грип мутира и премине междувидовата бариера между птици и хора.Ще стане пандемия при която броят на смъртните случаи ще се измерва в проценти.Така че поголовното унищожаване на птици с доказана зараза е наложителна необходимост.Виждам че много съпричастност и състрадание има към собственника.Но него ще го компенсират и както четем в статията уверенията му че до половин година макар и трудно ще се възтанови.Намеква за съкращения и смее чак да се ангажира със
        срокове колко време ще продължат.Иска да задържи обучените или знаещите работата си хора като не им плаща а кара държавата да прави това като ги прати на борсата.Защото е ''мощна'' фирма.Докато той си смята загубите от бъдещи приходи други и да искат не могат да направят каквато и да е сметка защото няма какво да смятат.
    Последни новини