От х:

Днес в x:

Разпоредиха пълна мобилизация на болници и спешни центрове

Във връзка с очакваното усложняване на метеорологичната обстановка в страната Министерството на здравеопазването изпрати до регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ допълнителни указания за действия. Същите са вече в сила /от 18.00 ч. на 4 януари/.

Директорите на ЦСМП са натоварени със задачата да проверят и поддържат в изправност медицинската апаратура и оборудване във филиалите и линейките. Те трябва да са осигурени с необходимите консумативи за продължителна работа, а редът и системата за оповестяване на личния състав при бедствия трябва да се поддържат и да има готовност за ангажиране /при необходимост/ на допълнителни медицински екипи.

Шефовете на болници трябва да осигурят леглови капацитет за хоспитализация на пациенти със спешни състояния, пациенти на диализа и родилки с непосредствено предстоящ термин за раждане. Те също трябва да проверят изправността на апаратурата и оборудването и да въведат в готовност за включване резервното електрозахранване и да осигурят допълнително гориво за продължителното му функциониране. Транспортните средства трябва да са в изправност за работа при екстремно ниски температури., както и да имат готовност за допълнителни медицински екипи.

На директорите на РЗИ е разпоредено да извършат преглед на плановете за защита при бедствия и съвместно с директорите на ЦСМП и на лечебните заведения да подготвят и актуализират разчетите за транспортиране и предприемане на действия за хоспитализиране на пациенти, нуждаещи се от хемодиализа и родилки.

В разпореждането си зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков подчертава, че при всички възникнали затруднения при оказване на медицинска помощ незабавно трябва да се информира дежурният експерт в МЗ.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини