От х:

Днес в x:

Кражби на автомати за асансьор хит в Хасково, задигат и навръх Нова година

    В Хасково процъфтява далаверата с кражбата и продажба на черно на автоматите на асансьорни врати. От фирмите за асансьорна поддръжка признаха, че тези механизмите подозрително често изчезват.

    С подобен проблем от край време са и жителите на 10-етажния блок на бул. „Раковски“ 21.

    Според тях става въпрос за явна далавера с устройствата. Хората се съмняват, че те автоматите се демонтират от асансьорни техници, предават се на ниска цена на фирмите за поддръжка, които пък от своя страна затварят кръга, като ги предлагат като втора употреба отново на етажната собственост.

    На третия етаж в блок 21 на „Раковски“ устройството, което задържа вратата и предотвратява блъскането й, в момента го няма. Хората забелязали, че е изчезнало около Нова година.

    "Липсата на асансьорния автомат при нас е рецидив", казва Веселина Николова.

    Поне два пъти през миналата година съседите от етажа са плащали за нови. Проблемът в блока не е само на този етаж. Автомат нямат и на втория. Имало е месеци, в които на хората им се е налагало да плащат два пъти за поставянето на ново устройство.

    В блока имат съмнения, че в изчезването на асансьорните автомати има пръст техен съсед, който пък имал приятел асансьорен техник, поддържал елеваторното съоръжение във входа преди години. Има хора от блока, които дори са забелязвали по нощите съседа си да бърника по асансьорната врата.

    "Тези устройства се предлагат втора употреба от поддържащите фирми на по-ниска цена - около 30 лева. Парите не са много на пръв поглед, но когато се наложи два пъти в месеца да платиш по 30 лева, не е здравословно за семейния бюджет, особено за пенсионерите", казват възрастни жени от входа. Затова са се отказали вече да плащат.

    „Сега има обаче нов проблем, като няма какво да я регулира и задържа плавното й спускане, тежката асансьорна врата се праска при всяко влизане и излизане, а най-неприятно е през нощта, хората не могат да спят. Посред нощ се чуват страхотен трясък, чак подскачаш в леглото си“, казва пенсионерка от втория етаж.

    Веселина Николова пък показва, че на третия етаж стената около вратата на асансьора е вече разкъртена от скоростното й затваряне.

    Съседите от блока са убедени, че става въпрос за далавера с устройствата между конкурентни техници и фирми. “Всички в блока знаят, че кражбата на тези автомати става от техници, които после ги продават на асансьорните фирми, а те ни ги монтират отново, само че трябва да платим по 30 лв. на автомат“, казват те. Нищо обаче не могат да докажат.

    От фирма “Вертикал,“ която поддържа асансьора в този блок, знаят за проблема. Посъветвали хората да подадат жалба в полицията.

    Шефът на фирмата Тодор Савов посочи, че тези асансьори са стари и автоматите за вратите им вече не се произвеждат. Фирмата се снабдява с рециклирани от Чирпан, където е единственият ремонтен завод за подобни асансьорни части. Той призна, че фирмата му държи на склад винаги поне по 20 броя автомати за врати, тъй като често се обаждали за липсата им. Савов посочи още, че не е проблем човек със средни технически познания да демонтира устройството. Според него, липсата му не оказва пряка роля върху цялостния механизъм за задвижване на асансьора, нито за безопасността. Когато устройството го няма обаче, тежката врата може да помете и дори да събори човек при затваряне, ако бъде изпусната.

    Асансьорният шеф не знае в неговата фирма да са се предлагали от частни лица или работници на конкуренцията автомати за асансьорни врати. „Ако някой предложи такива обаче, ще го предам веднага в полицията, защото и ние сме потърпевши от кражбите. Имаме разходи за транспорт и труд по подмяната с нови на липсващите автомати и центровката им“, допълни Савов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Кр
      Красимир
      2 0
      13:36, 5 яну 2017
      "...има хора от блока, коЙто..."?!
      "... се чуваТ страхотен трясък..." ?!
      Браво!
    Последни новини