От х:

Днес в x:

Митов: В съвременна България няма русофили и русофоби

В съвременна България няма такова нещо като русофили и русофоби. Тук не става въпрос за никакво фобство, за никаква омраза, никой не страхува от определен народ. Обществото е изкуствено разделяно на фили и фоби, заяви пред БНТ външният министър в оставка Даниел Митов.

Всички искаме просперитет и добри отношения, но има граници, които не могат да бъдат прекрачвани, каза той за отношенията ни с Русия.

"България е част от международния правов ред, подписала се е под определени норми. Когато една държава нарушава грубо международния правов ред, България е длъжна да заеме позиция в защита на този правов ред", посочи Даниел Митов.

Външният министър изтъкна, че желае най-доброто за руския народ.

"Желая с Русия да имаме добри отношения, както и с другите страни членки на ЕС и НАТО, а и в световен мащаб", категоричен е той.

България и ЕС

Постепенно България започна да се европеизира, но трябва да европеизираме и институциите, каза Митов.

Той направи оценка по повод 10-годишнината от членството на страната ни в Европейския съюз.

Според него членството на България в Европейския съюз е исторически обоснован, естествен избор.

"Винаги, когато сме били част от просветена Европа, сме просперирали. Винаги, когато сме се обръщали към някакви други алтернативи, сме водили несамостоятелно и бедно съществуване", коментира външният министър.

Не на последно място, по думите му, за България членството в ЕС е ценностен избор, синтезиран най-добре в думите на Васил Левски - "Свобода и всекиму своето".

Според Митов, България не завърши прехода с членството си в ЕС: "Практически членството е начало на прехода и на промяна на българските институции".

Атентатът в Истанбул

Даниел Митов коментира и атентата в Истанбул в новогодишната нощ. Той обяви, че пострадалата българка е стабилизирана, минала е през съответните интервенции и няма опасност за живота й.

За съжаление това младо момиче ще трябва да се бори, за да се възстанови в пълна степен, каза още той.

Митов заяви, че всичко, което е видяно в нощта на самото нападение, е показало, че българската дипломация може да бъде активна и полезна на българските граждани, които се намират в Турция.

"Имали сме пълното съдействие на властите в Анкара и в Истанбул. Беше сформиран кризисен щаб под ръководството на посланик Нейнски. Аз съм бил във връзка с нея непрекъснато", подчерта Даниел Митов.

По думите му, Външно министерство е работело неуморно. Той посочи, че по време на атентата българското външно министерство бързо е научило за пострадалата българска гражданка и са били в готовност да окажат необходимото съдействие на близките й.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини