От х:

Днес в x:

България е една от страните с най-високо ДДС на лекарствата

Необходимо е да се преразгледа споразумението за свободно движение на лекарствата, за да може в крайна сметка лекарствата в държави като България да са на ниска цена, за да могат да бъдат достъпни, и едновременно с това абсолютно да се забрани реекспортът. Второто нещо, което трябва да се случи, е преминаване към генерично предписване и на трето място България продължава да е една от страните с най-високо ДДС върху лекарствата. Това коментира Антон Вълев от Националната аптечна камара в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и решението на правителството да отмени наредбата за тавана за доплащане на лекарства. Според Вълев ценовият коридор сам по себе си не е лош, но трябва да се приложи при друга схема на национална регулация, тъй като сега разликата ще трябва да се поеме от аптеките и търговците на едро.

"Всеки генерик в България си има собствено търговско име и фирмите участват на пазара все едно той е само от оригинали. Имаме около 850 лекарства под около 6000 търговски имена", допълни Вълев.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини