От х:

Днес в x:

Звездопад и комета (видео)

Новата 2017 започва с атрактивни събития на звездното небе. Тази седмица имаме шанс да видим рядка комета и звездопад.

Един най-ефектните метеоритни потоци в годината - Квадрантиди ще достигне своя пик през нощта 3-ти срещу 4-ти януари, в зависимост от това къде се намирате по света.

Ежегодно метеоритният дъжд се появява на тази дата, тъй като Земята преминава през опашката от метеори, която следва следва малкото тяло от Слънчевата система 2003 EH1. Тъй като тези малки парчета и космически прах изгарят в земната атмосфера, можем да се насладим на космическия поздрав - до 100 падащи звезди за час.

Тази година метеоритният дъжд ще е особено ярък, защото Луната е нарастващ полумесец, което прави Квадрантиди по-лесно видими. Звездопадът е видим в Северното полукълбо, тъй като се появява близо до Голямата мечка.

Най-доброто време да гледате е между полунощ и разсъмване - но за разлика от другите метеоритни потоци, като Персеидите и Геминиди, пикът на които продължава няколко дни, Квадрантидите имат пик само на около 2 часа. Освен това, този пик не е напълно предсказуем.

Очакванията са пикът да настъпи около 14:00 UTC на 3 януари. Това означава, че в Северна Америка ще имат най-добрата гледка преди зазоряване на 3 януари, а в Азия - след полунощ в ранните часове на 4 януари.

Хората в Европа е малко вероятно да видим звездопада, но въпреки това, ако решите да гледате небето в мрака преди зазоряване, има известен шанс да видите някоя падаща звезда, макар да не е точно в пиковото време. Дори и да сте в южното полукълбо, в неподходяща часовата зона, или просто времето е облачно, все пак можете да гледате звездопада на живо благодарение на онлайн обсерваторията Slooh.

Метеоритните потоци обикновено носят името на съзвездието, в което се появяват. В случая с Квадрантиди интересното е, че е кръстен на вече несъществуващо съзвездие - Квадранс Муралис. То е описано от френския астроном Жером Лаланд през 1795 г., и се намира между съзвездията Воловар и Дракон. Метеоритният поток бил официално обявен през 1839 г. и носел името на съзвездието, от което идва. Но почти век по-късно (1922 г.) Международният астрономически съюз прави официален списък на 88-те съвременни съзвездия и в него не фигурира Quandrans Muralis.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини