От х:

Днес в x:

Прокуратурата проверява дали оръжейният завод в Лясковец е изнасял оръжия за Сирия

Прокуратурата е започнала проверка по общия ред на законност на дейността на оръжейния завод в Лясковец, съобщи пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Проверката е започната от Районната прокуратура в Горна Оряховица в оръжейния завод "Аркус" в Лясковец заради открити български боеприпаси в Алепо. "Ще се извърши проверка за това дали дружеството и заводът осъществяват дейностите си в съответствие с дадения лиценз. Разбира се, в рамките на проверката ще се събират данни за евентуално извършено престъпление по чл. 233 от НК. Ако има такива данни, ще се образува досъдебно производство, ако не, случаят ще бъде прекратен", обясни Арнаудова. Членът в кодекса, цитиран от Арнаудова, се отнася за търговия с оръжия със страни в санкционни и забранителни списъци и наказанието е "лишаване от свобода до шест години и с глоба до двеста хиляди лева".

Заводът в Лясковец е специализиран в производството на гранати за гранатомети, изстрели за оръдия и взриватели.

"Българската страна спазва стриктно стандартите – не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г.", заяви пред Би Ти Ви министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.

Руски сапьори заявиха пред местна телевизия, че са намерили "огромни количества" български, немски и американски оръжия в района на източен Алепо. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък коментира пред ТАСС преди ден, че въпросните оръжия са с изтекъл лиценз.

България не продава оръжия директно за Сирия, а откритите там български оръжия и боеприпаси са били продадени посредством трети страни. Това заяви Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания пред "Нова телевизия". Според него пратките могат да бъдат проследени и за да изчисти своето име, България трябва да посочи крайната дестинация на оръжията. Как те после са попаднали в Сирия - отговор дължат третите страни.

"Ние не продаваме оръжия на терористите. Продаваме ги на Саудитска Арабия, Катар и САЩ", каза експертът.

Според него два са каналите българското оръжие да стигне до Сирия. Първия е през Саудитска Арабия - пратките се товарят на самолети до летище на границата с Йордания и оттам с камиони през територията на Йордания пристигат в Сирия.

Вторият канал е с крайна дестинация Катар, но самолетите кацат междинно в Турция и оттам също с камиони пратките с оръжия пристигат в Сирия. Посредници са американски компании, които работят с ЦРУ и Пентагона

Българската държава знае, че българското оръжие отива в Сирия, смята още експертът. Саудитска Арабия например харчи 39 млрд. долара за покупка на оръжие от Франция и 62 млрд. долара - от САЩ. "Тяхното въоръжение е изцяло западно и за какво им е българско или съветско оръжие? Беше ясно, че ще бъдат изпратени в тези региони", обясни Абуаси.

Според него българско оръжие може да бъде намерено и в други точки на конфликт - Йемен, Камерун и т.н.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини